Regizorul și fotograful moldovean Victor Galușca a ajuns pe paginile Washington Post după ce a găsit în anul 2016 circa patru mii de fotografii din viața satului dispărut, care a fost făcute în perioada anilor 1950 – 1970. Sursa citată scrie că, în 2016 Victor Galușca era student și lucra la un proiect despre numeroasele localități de la noi din țară care au fost afectate de criza migrației.

Astfel, a decis să viziteze satul Roșietici din nordul Moldovei. Dânsul a avut norocul să intre într-o casă pustie și să observe mai multe fotografii aruncate în coșul de gunoi, iar apoi a găsit un număr uriaș de imagini negative în pod.

„Am simțit că este ceva unic și incredibil. M-am simțit foarte entuziasmat. Pentru mine a fost un fel de magie”, a spus Galușca. Fotografiile toate sunt alb și negru și au fost făcute de către Zaharia Cușnir, fostul proprietar al casei, care își câștigase existența din această activitate.

Zaharia Cușnir a murit în 1993. Galușca și trei colegi de ai săi au creat un site și o pagină de Facebook unde au plasat fotografiile. De atunci, zeci de persoane și-au recunoscut prietenii, rudele sau foștii vecini și au oferit detalii suplimentare în comentarii, pe care Victor Galușca le introduce într-o bază de date.

În această vară, Victor Galușca și asociatul său, Nadejda Cervinskaya, speră să organizeze o expoziție în aer liber în satele în care Zaharia Cușnir a făcut fotografiile.

REDACTOR: Natalia Terenti, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *