Cu ajutorul unui mărțișor putem schimba o viață. Zeci de voluntari din Republica Moldova au participat la un atelier de confecționare a simbolului alb-roșu petru o cauză nobilă. Banii strânşi din vânzări vor fi donaţi pentru serviciile de îngrijire paliativă oferite de Organizaţia Hospices of Hope.

Cuvântul paliativ vine din limba latină – pallium – care înseamnă a apăra. Conceptul de îngrijire paliativă reprezintă abordarea care îmbunătățește calitatea vieții atât pacienților, cât și a familiior acestora, pe perioada confruntării cu problemele asociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificând timpuriu, evaluând și tratând impecabil durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual.

Istoria noastră însă debutează cu zeci de tineri voluntari, inimoşi care au confecţionat mărţişoare cu gândul că vor contribui astfel la o cauză nobilă. Pentru organizaţia Hospices of Hope a devenit deja o tradiţie. Anul trecut s-au confecţionat şi vândut o mie de mărţişoare iar asta a fost de mare folos celor aflaţi în suferinţă. Banii din urma vânzărilor mărțișoarelor fiind distribuiți către cei ce au nevoie cel mai mult de ajutor, acest scop fiind primordial și în acestă primăvară.

„Aceste donaţii vor ajuta echipele noastre mobile care conţine un medic, asistent medical, un psiholog şi un asistent social care merge săptămânal la beneficiarii noştri şi le oferă aceste îngrijiri paliative atât de necesare. Cunoaştem cu toţii că aceste persoane sunt în stadiul terminal de boală, au o boală incurabilă şi au nevoie de suport pentru a trăi fiecare clipă. Anul acesta ne propunem cel puţin o mie de bucăţi să le vindem” spune LARA MORARU, director executiv Hospices of Hope Moldova.

Voluntarii au lucrat cu entuziasm împletind printer firele roșii și albe: bunătate, dragoste și compasiune. Astfel valorifică mărțișorul ca simbol al reînvierii naturii și fac o faptă nobilă.

Tinerii au fost îndrumaţi de meşterul popular Anastasia Sprânceană, cea care încearcă, şi chiar reuşeşte, să menţină vii tradiţiile româneşti. „Îmi face plăcere să ştiu că mărţişorul tradiţional de pe spaţiul românesc poate servi ca unire, ca comunicare, ca transmitere a unui mesaj atât de frumos şi cu impact pentru societatea noastră. Culoarea roşie este sacrificiu, sângele, culoarea albă este puritatea, curăţenia” spune ANASTASIA SPRÂNCEANĂ, meşter popular.

Mărțișoarele pot fi procurate la biroul Hospices of Hope Moldova sau scriindu-le pe pagina oficială.

AUTOR: Olivia Cucoș, studentă, anul I, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *