Un ghid de turism este ca un dicționar viu care cunoaște totul și toate despre un anumit loc, destinație sau personaj. Astăzi, 21 februarie marcăm Ziua Internaţională a Ghidului de turism. Cu acest prilej, ghidul de turism din România, Tudor Gabriel Iaver ne povesteşte despre importanţa aceste meserii şi cât de populară sau solicitată profesia de ghid de turism. 

M9: Cât de actuală şi importantă este meseria de ghid de turism?

Tudor Gabriel Iaver: Această profesie este destul de importantă în contextul zilelor noastre, când tot mai mulţi oameni încearcă să descoperă noi şi noi destinaţii. Mai cu seamă că această meserie este un adevărat ambasador al ţării tale.

M9: Cât de solicitată şi populară este această meserie?

Tudor Gabriel Iaver: Începe să fie din ce în ce mai populară.

M9: Spune-mi dacă, cetăţenii din România sau Republica Moldova sunt deja obişnuiţi să apeleze la serviciile ghidului de turism?

Tudor Gabriel Iaver: Ei sunt obişnuiţi să aibă un ghid peste tot unde merg sau însoţitor de grup dacă este vorba să meargă în străinătate. În general, au multe aşteptări din partea unui ghid de turism.

M9: Care ar trebui să fie calităţile unui ghid de turism?

Tudor Gabriel Iaver: Un ghid de turism trebuie să fie un bun psiholog, să aibă răbdare. Depinde şi de categorie căriea i se adresează. Dacă te adresezi turistului străin, trebuie să ştii un pic şi din civilizaţia acelui cetăţean care vine să te viziteze. Trebuie să vorbească şi mai multe limbi străine, trebuie să fie foarte punctual şi serios în tot ceea ce face. 

M9: Într-o zi câte grupuri de turişti poţi să ai sau cu un singur grup de turişti poţi să străbaţi o destinaţie de dimineaţa până seara?

Tudor Gabriel Iaver: Depinde de sezon, în primul rând. Depinde de luna din an. În general, din martie şi până în octombrie este un flux mare de vizitatori, dar poate să fie şi în funcţie de câte ore se solicită, pentru că poate fi un tur de trei ore, poate fi un tur de o jumătate de zi. ori poate fi circuit: asta presupune să petreci mai multă vreme cu ei, chiar şi în afara timpului de lucru.

M9: Ce te-a făcut pe tine să alegi această meserie?

Tudor Gabriel Iaver: Faptul că nu sunt o persoană de birou, faptul că intri în contact cu foartă multă lume, foarte multe civilizaţii, faptul că am nişte părinţi cu care am vizitat ţara. Practic, noi ne fixam un punct unde eram cazaţi şi de acolo făceam mini-excursii de o zi. Şi am descoperit cu această ocazie diversitatea României. 

M9: Şi acest lucru te-a împins cumva să alegi această profesie…

Tudor Gabriel Iaver: Da, categoric nu sunt o persoană nu sunt o persoană care să stea la birou. Nu mai pot, am încercat. (râde)

M9: Ce mesaj ai avea pentru toţi ghizii de turism, dar şi pentru turişti, în general, pentru că lor, cumva, le sunteţi dedicaţi?

Tudor Gabriel Iaver: Colegilor mei ghizi din România şi Republica Moldova, consider că este foare important să te pregăteşti permanent, indiferent în ce mediu se află. Să fie serioşi în tot ceea ce fac. Tot timpul cu zâmbetul pe buze, iar turiştilor să le subliniem că este important să aibă o persoană, care să o aibă aproape, care să intervină şi în caz de urgenţă, dacă este necesar. Un ghid trebuie să aibă şi o relaţie foarte bună şi cu şoferul, pentru că amândoi trebuie să lucreze ca o echipă pentru a ajunge la un pachet foarte bun, la reuşita excursiei, practic. Este foarte important să călătoreşti, pentru că astfel te transformi şi pe tine, devii o altă persoană şi priveşti lucrurile din altă perspectivă. 

M9: Eu îţi mulţumesc foarte mult, Tudor. Îţi doresc mult succes în ceea ce faci şi cât mai multe grupuri de turişti să ai şi să treci şi Prutul…

Tudor Gabriel Iaver: Cu mare drag. Multă sănătate şi Doamne ajută.

***Interviu realizat de Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *