Donald Trump a făcut miercuri prima declarație după atacul iranian cu rachete asupra bazelor care adăpostesc militari SUA în Irak. A fost o intervenție echilibrată, în care a amenințat, dar a și oferit regimului de la Teheran posibilitatea unei de-escaladări a crizei declanșate de asasinarea generalului Qassem Soleimani.

https://www.facebook.com/HuffPost/videos/574170963140035/

”Iranul nu va obține arma nucleară atâta vreme cât eu voi fi președinte”, a declarat miercuri Donald Trump, primele cuvinte rostite după atacul iranian din Irak. Liderul de la Casa Albă a asigurat că niciun american nu a fost ucis sau rănit în amintitul atac.

”Nu am suferit victime, au fost doar pagube minime în urma atacului iranian de la bazele americane. Marile noastre forţe americane sunt pregătite pentru orice. Iranul pare să dea înapoi, ceea ce este un lucru bun pentru toate părțile implicate și un lucru bun pentru lume”, a spus Trump.

Liderul american a justificat încă o dată asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, despre care a spus că a instruit armate teroriste și a ucis și rănit mii de militari americani.

Era ”primul terorist al lumii”, a mai spus Trump. Liderul american a mai criticat și acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept ineficient, în vreme ce a cerut și statelor europene să se retragă din acest acord. Un alt apel către aliații SUA a făcut referire la implicarea acestora în regiune. ”Azi voi cere NATO să fie mai implicat în Orientul de Mijlociu”, a mai declarat Trump.

Nu în ultimul rând, el a anunțat noi sancțiuni pentru Iran după atacul asupra țintelor americane din Irak. ”Aceste sancțiuni vor rămâne până când Iranul își va schimba comportamentul”, a spus președintele SUA. În același timp însă, Trump a mai spus că este dispus să facă pace cu ”toți cei care o doresc”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *