Rețete tradiționale din ingrediente locale și de sezon asociate corect cu Vinul Moldovei au fost savurate și degustate de oaspeții primei ediții a dineului gastronomic „Slow Food.Wine.Life”. Bucătăria moldovenească și tradițiile vinicole ale țării noastre au fost reinventate de trei bucătarii francezi din regiunea Bordeaux care au pus în valoare produsele locale de calitate înaltă și au propus un nou mod de aplicare a tehnicilor culinare de preparare a bucatelor. Exercițiul gastronomic a fost o combinație creativă între patrimoniu, cultură și gastronomie și a constituit un pas important pentru alinierea tradițiilor culinare locale la tendințele europene.

Vizita chefilor străini – Jean Pierre Xiradakis, Franck Audu și Julien Cruege – a făcut parte dintr-o serie de evenimente, sub genericul  „Slow Food.Wine.Life”, desfășurate în perioada 19-21 martie. Evenimentele au fost organizate la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Colegiul Culinar al Franței, cu suportul partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Dineul gastronomic are drept scop promovarea vinurile și bucatele tradiționale țării noastre, iar cele două industrii – cea vinicolă și cea a turismului sunt două ramuri care se completează reciproc. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului promovează contonuu aceste sectoare. În acest sens, suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare pentru suport.”

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Un popor poate fi cunoscut prin tradițiile sale, iar noi suntem un popor cu o bucătărie foarte bogată, cu bucate gustoase și vinuri excepționale. Și natura ne ajută foarte mult deoarece trăim pe un colțișior de pământ care ne permite să creștem legume, fructe dar și o viță de vie de calitate înaltă. Asocierea corectă a bucatelor cu vinul pune în valoare mai mare calitatea bucatelor și în același timp contribuie și la valorificarea proprietăților vinului, iar o combinație corectă este benefică pentru organismul consumatorilor. Turiștii străini care vin aici și gustă din bucate vor simți din unicitatea, tipicitatea  și autenticitatea produselor moldovenești.”

Diana Lazăr, vicedirector, Proiectul de Competitivitate din Moldova: Gastronomia locală și Vinul Moldovei sunt elementele centrale ale ofertei turistice ale țării noastre, apreciate extrem de mult de turiștii străini. Prin seria de evenimente „Slow Food.Wine.Life” ne-am propus să readucem tradițiile noastre ancestrale privind bucatele, felul de a găti,  de a le prezenta  dar și de a le asocia corect cu Vinul Moldovei. Și asta pentru că ne dorim să le oferim turiștilor străini experiențe gastronomice conforme standardelor și gusturilor internaționale. Mai mult, ne-am propus să ne inspirăm din tradițiile culinare și în același timp să regândim și să revitalizăm modul în care prezentăm aceste bucate oaspeților noștri. Cei trei bucătari francezi – exponenți a uneia dintre cele mai celebre gastronomii din lume – ne-au împărtășit niște secrete și au fost surprinși de calitatea produselor locale, de gustul pe care îl au produsele noastre dar și de varietatea bucatelor tradiționale moldovenești.”

La prima ediție a dineului gastronomic, desfășurat sub genericul  „Slow Food.Wine.Life”, bucătarii au oferit o demonstrație inedită preparând un un meniu savuros din ingrediente locale asociate cu câte două vinuri moldovenești – un vin a fost ales de un somelier local, iar cel de-al doilea a fost propus de chefii francezi.

Jean Pierre Xiradakis, bucătar francez, expert gastronomic: „Aveți toate ingredientele  pentru a transforma țara  într-o destinație turistică unică.  Pe parcursul călătoriei mele prin Moldova, am descoperit lucruri extrem de interesante pentru turism, în special pentru turismul vitivinicol. Desigur, există vinurile, satele moldovenești, mănăstirile, arhitectura, adică un potențial turistic foarte mare.  Este bine să preluați bunele practici, dar să le implementați în așa fel încât să păstrați unicitatea locală. Dineul gastronomic „Slow Food.Wine.Life” promovează gastronomia franceză și propune un nou mod pentru reinventarea bucătăriei locale – suma tuturor tradițiilor și obiceiurilor. Bucatele sunt simple, dar cel mai important este că sunt preparate din ingrediente sută la sută locale și de sezon, iar ceea ce oaspeții vor gusta sunt doar produse moldovenești.”

Pe parcursul vizitei în Moldova, cei trei bucătari din regiunea franceză Bordeaux au participat la o serie de activități printre care un training pentru bucătarii locali din restaurantele WineFriendly, pensiuni rurale și restaurantele vinăriilor, dar și o sesiunea de gătit la Mănăstirea Frumoasa, unde au avut ocazia să guste cele mai autentice bucate tradiționale.

Despre conceptul de “Slow Food

Conceptul de „Slow Food” a apărut la mijlocul anilor ‘80 în Italia, ca răspuns la mișcarea declanșată de restaurantele fast-food, care a dus la neglijarea tradițiilor gastronomice și dispariția interesului pentru mâncarea de calitate. Conceptul de „Slow Food” este sinonim cu hrana bună, curată şi corectă, ce presupune ca aceasta să aibă un gust bun, să fie produsă într-o manieră responsabilă, față de natură și oameni, produse conform unor tradiții locale. Totodată, se urmărește ca producătorii să primească o compensaţie echitabilă pentru munca lor.

Oficiul Național al Viei și Vinului promovează vinurile de calitate, expresie a terroir-ului și tradițiilor locale, parte a culturii gastronomice din Moldova, acestea fiind componente centrale ale produsului turistic țării. Aproximativ 200 mii persoane își câștigă veniturile din industria vitivinicolă, iar 30 turiști aduși în țară generează cel puțin un loc de muncă nou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *