Orice copil este învățat regulile de politețe de bază, cum ar fi să ofere prioritate persoanelor mai în vârstă sau să respecte spațiul personal al celor din jur. Actualmente, de foarte multe ori tinerii sunt cei criticați de către generațiile mai mari că nu țin cont de bunele maniere și uită cum să se comporte în mijloacele de transport public.

Ce cred tinerii despre regula de a oferi locul în transportul public, de ce situații neprevăzute au avut parte aceștia dar și care sunt motivele pentru care unii dintre ei nu o fac, aflați în acest articol.

Panuța Nicoleta, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Administrarea bazelor de date

“ A oferi locul în transportul public este o regulă a bunelor maniere și depinde în principiu de fiecare persoană în parte dacă deține, cunoaște, respectă sau nu aceste bune maniere. Sunt total de acord și consider că este de apreciat un tânăr care oferă locul unei doamne însărcinate, unui domn în vârstă, unei mame cu copil, unei persoane care se simte rău la urma urmei. Sunt însă unele nuanțe și momente în care oamenii interpretează greșit acest fapt, iar mai exact susțin că un tânăr trebuie să ofere locul oricărei persoane de la vârsta medie în sus. Am observat acest lucru fiind martoră la o situație în transportul public, în care o doamnă de 35-40 de ani, cu o geantă lejeră în mâini se uita cu dispreț la un tânăr de pe scaun, spunând cu voce tare că “ tinerii de azi nu au respect față de cei mai mari”, după care a urmat o ceartă în transport din acest motiv. Dacă regula de a oferi locul în transport ar presupune asta, rezultă că tinerii nu mai pot avea un loc pe scaun dacă cineva mai mare ca ei stau în picioare. Consider că e o interpretare greșită. Se oferă locul în cazul în care persoana are dificultăți în a sta în picioare, indiferent de vârstă sau gen. Oricărei alte persoane i se poate oferi locul dacă deținătorul acestuia dorește să ofere acest loc, fără a fi judecat dacă nu o face.”

Vlad Cigoreanu, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Științe Economice

“Oferirea locului în transportul public este o regulă nescrisă, ce ține de bunul simț și educația tinerilor. Aflându-mă în transportul public mereu ofer locul bătrânilor, oamenilor cu dizabilități, mămicilor cu copii, deoarece un gest mic ne face un model în societate. Totuși am întâlnit și persoane pentru care binele propriu contează, evitând contactul și prefăcându-se că nu e nici un bătrân sau femeie însărcinată ce are nevoie să se așeze. Cunoaștem ritmul vieții tinerilor de astăzi, unul alert, mereu în mișcare, înțelegem nevoia de a asta așezati acele 10 – 30 de minute în transportul public, dar ce nu cunosc acești tineri este că individualismul niciodată nu a dus unui om respectul și aprecierea celorlalți. Vin cu un mesaj:

“ Hai să ne gândim la NOI, nu la mine însumi”.

Maria Doaga, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

“ Sunt de acord ca această regulă să fie respectată din punct de vedere etic, astfel ca bătrânii să primească locurile oferite de tineri sau de copii. Chiar dacă unii sunt de părerea că nu este nici o regulă și de aceea nu necesită respectată, totuși cred că mereu sunt binevenite bunele maniere față de cei în etate sau față de oamenii bolnavi și femeile însărcinate.”

Vlad Cazacu, Colegiul Tehnic “ Gheorghe Asachi”, Iași

“ Sunt total de acord cu regula ca un tânăr că acorde locul unei persoane care într-adevăr are nevoie. De-obicei acord mai întâi scaunul bătrânilor, femeilor însărcinate, oamenilor bolnavi și domnișoarelor frumoase. Mi s-a întâmplat odată să vin de la muncă, după o zi plină în care nu apucasem să mănânc. În transportul public s-au eliberat la un moment dat două locuri, dar am luat-o agale către  ele și plână să ajung s-a așezat un cuplu. După câteva stații mi s-a făcut rău și am căzut. Omul s-a uitat la mine și nu s-a deranjat, în timp ce soția m-a ridicat și m-a așezat pe scaunul ei. Totuși cred că oamenii care sunt educați și care au cei șapte ani de acasă mereu vor fi gata să ofere un loc în transportul public  unui om care într-adevăr are nevoie de el.”

Spațiul public impune reguli de care trebuie să ținem cont pentru o călătorie agreabilă pentru toată lumea. Chiar dacă ne confruntăm deseori cu bătrâni deranjați de “ tinerii din ziua de azi”, de locuri pentru gravide ocupate de bărbați în putere, de oameni obosiți care se întorc de la muncă mai există și o parte pozitivă, cea în care oamenii le oferă locul celor care au nevoie, în care ești ajutat dacă ți se face rău, în care ți se răspunde la întrebare dacă ceri să fii ghidat. A călători cu stil înseamnă a împacheta la noi întotdeauna respectul pentru ceilalți.

AUTOR: Mădălina Solomon, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *