La sfârșitul lunii august, Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova (UNICEF) a lansat sondajul “Prioritățile de viitor ale tinerilor” în contextul consultărilor din cadrul analizei comune de țară și lansării procesului de elaborare a cadrului de cooperare ONU-Republica Moldova.


 Scopul acestuia a fost să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2.279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35 + dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.


Majoritatea respondenților cred că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu au știut să-i ofere un calificativ (21%). Printre obiectele noi pe care copiii  le-ar dori  incluse în programul școlar sunt  educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și  matematica aplicată /științele (11%). Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).


Dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă în rândul tinerilor. Semnificativ este faptul că 1 din 5 (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii 5 ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală. Totodată, fiecare al 5-lea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu  discriminarea. Câte 13 % dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării – populația romă și persoanele LGBTIQ+.
Conform rezultatelor sondajului doar 13 % dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional. În același timp, doar 29% dintre tineri fac parte din organizații de voluntariat, dintre care 49% sunt din domeniul tineretului, 19 % ce țin de mediul înconjurător  și 9% de emanciparea femeilor și egalitatea de gen (9%). Totuși 43% dintre tinerii neimplicați spun că și-ar dori să facă stagii sau voluntariat.


Sugestiile tinerilor vor fi analizate și luate în considerare în procesul de elaborare a noului cadru de cooperare pentru dezvoltare durabilă dintre ONU și Guvernul Republicii Moldova.
Sondajul a fost realizat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în Moldova cu susținerea UNICEF pe 18 august curent.

Rezultatele complete ale sondajului pot fi accesate AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *