Reuniți timp de două zile la Chișinău, pe 21-22 noiembrie, peste 130 de tineri şi tinere din întreaga țară, împreună cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, inclusiv responsabilii de domeniul tineret, manageri și lucrători ai Centrelor Raionale/ Municipale de tineret, reprezentanți ai organizațiilor de tineret, consiliilor de tineret și partenerii de dezvoltare, au trasat direcțiile de dezvoltare a politicilor și serviciilor de tineret din R. Moldova în cadrul Conferinței naționale  ”Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Republica Moldova”, ediția 2019.

Evenimentul a fost moderat de tineri, oferindu-le posibilitatea să-și facă auzită vocea în fața factorilor de decizie și să se inspire din istoriile de succes ale altor tineri.

În mesajul său de salut către participanții conferinței, Corneliu Popovici, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a menționat că, din moment ce tinerii reprezintă peste 1/3 din populația Republicii Moldova, contribuția lor la dezvoltarea societății este indispensabilă: ”Autoritățile statului vor depune în continuare eforturi pentru promovarea și susținerea tinerilor, astfel încât tinerii să se poată realiza acasă. Iată de ce este esențială diversificarea oportunităților de participare și implicare a tinerilor la nivel comunitar, precum și oferirea serviciilor de calitate pentru tineri la nivel local.”

Coordonatoarea Rezidentă ONU a.i. și Reprezentanta UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, a spus că: „Familia ONU în Moldova pledează pentru valorificarea potențialului tinerilor, ca agenți ai schimbării pentru Agenda Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030. Ne-am angajat să continuăm munca noastră pentru și cu tinerii din Moldova, pentru a pune capăt inegalităților și pentru a ne asigura că toți băieții și fetele, indiferent de etnie, capacitate, reședință rurală sau urbană, se bucură de drepturi și șanse egale pentru a prospera.”

La rândul său, Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a precizat că: “Astăzi, aproape jumătate de milion de tineri cu vârsta de 15-35 de ani din toate raioanele țării pot beneficia de serviciile Centrelor de tineret, ce funcționează în 44 de localități, inclusiv sate, orașe și municipii. Este vorba de tineri cu diferite necesități și abilități, iată de ce este important ca serviciile să fie accesibile și incluzive pentru fiecare.

Conferința ”Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Republica Moldova” se află la a doua ediție și reprezintă o platformă de interacțiune pentru actorii de tineret din întreaga țară. 

Ion Bulhac, voluntar la Centrul de tineret Fălești, a spus: „Tinerii trebuie să se implice în deciziile ce îi vizează, deoarece adulții nu pot să cunoască toate necesitățile generației noastre. Participarea la astfel de evenimente, permite tinerilor să-și facă vocea auzită.”

Tatiana Zaharia, voluntară la Centrul Municipal de tineret Chișinău: „Noi avem oportunități de care putem să beneficiem prin intermediul Centrelor de tineret, dar și al altor organizații de tineret, care mereu oferă activități si evenimente menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.”

Participanții la Conferință au avut posibilitatea să afle istoriile de viață ale unor tineri de succes din Republica Moldova, care au reușit în diferite domenii, cum ar fi jurnalism, artă sau business. În cadrul unei sesiuni speciale – Youth Talks – aceștia au inspirat tinerii prin exemplele lor motivaționale și i-au îndemnat să fie activi și să depună eforturi pentru a reuși.

Adriano Marian, fondator și  dirijor Moldovan National Youth Orchestra a subliniat că: „Este important ca tinerii să-și găsească drumul pe care să-l urmeze, și cu o viziune bine gândită, să lucreze foarte mult pentru a-și atinge visul.”

La sfârșitul conferinței, participanții au aprobat un șir de propuneri și recomandări ce vor fi adresate autorităților, donatorilor, societății civile pentru a facilita coordonarea în procesul de elaborare a politicilor și serviciilor de calitate în interesul tinerilor. Concluziile din grupurile tematice vor sta la baza deciziilor și programelor ce oferă oportunități de implicare civică, dezvoltare personală și participare a tinerilor, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților din Republica Moldova.

Recomandările vor fi incluse în Declarația finală a Conferinței ce va fi remisă tuturor ministerelor de resort și instituțiilor relevante, pentru a integra dimensiunea de tineret în politicile și programele sectoriale.

Conferința a fost organizată în contextul Zilelor Naționale a Tineretului, în cadrul ,,Fondului comun pentru dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al MECC, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *