Federația Rusia își dorește relansarea planului de federalizare a Republicii Moldova. Îngrijorarea a fost exprimată de președintele Moldovei, Nicolae Timofti, în cadrul unui interviu pentru ukrinform.ua

În același interviu, Timofti susține că pentru asigurarea securității Republicii Moldova este necesară apropierea şi colaborarea cu NATO. În același timp, nu există alternativă pentru calea integrării europene a Republicii Moldova, mai spune Timofti.

Mai mult, președintele spune că în activitatea sa de șef al stat se ghidează de prevederile Constituției, care  stipulează că Republica Moldova este un stat neutru, ce nu încheie alianțe și pacte militare și nu admite dislocarea trupelor militare ale altor țări pe teritoriul său. Totuși, Timofti crede că la adoptarea Constituției, autorii Legii Supreme și votanții ei au greșit introducând această prevedere de neutralitate, în condițiile în care și la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine.

“Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revăzută. Sunt de părere că Constituția trebuie  adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în Parlamentul țării”, mai spune Timofti.

Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării.

Trebuie luat în calcul și exemplul Țărilor Baltice, foste republici sovietice,  care după ce au aderat la NATO, sunt în siguranță acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al Alianței nord-atlantice, care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat. În prezent există riscuri considerabile la adresa securității Republicii Moldova și șansa noastră este apropierea şi colaborarea cu NATO, a mai declarat în același interviu, Nicolae Timofti.

Referindu-se la alegerile din autonomia găgăuză și prezența tot mai activă a rușilor în sudul Moldovei, Timofti a declarat că ingerința unor state străine în afacerile interne ale Republicii Moldova nu poate fi tolerată. Președintele spune că autoritățile de la Chișinău înțelege că interesul subit al emisarilor de la Moscova pentru alegerile din autonomia găgăuză urmărește alte scopuri și anume readucerea în discuție a federalizării Republicii Moldova – o inițiativă a Rusiei eșuată în 2004 prin respingerea de către Chișinău a așa-numitului “Memorandum Kozak”.

AUTOR: Alexandra Șaiman, corespondent MOLDOVA 9

Întregul interviu poate fi citit pe http://www.ukrinform.ua/rus/news/prezident_nikolae_timofti_rossiya_vozrogdaet_ideyu_federalizatsii_moldovi_1730199


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *