Deburasarea celorlalte două tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro oferit de România va avea loc doar după ce Chișinăul va trimite o cerere oficială către București, iar statul vecin împreună cu alte țări membre ale Uniunii Europene vor decide exact când banii vor ajunge la Chișinău. Despre asta a anunțat ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul emisiunii “Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. 

Teodor Meleșcanu, ministrul român de Externe

La nivelul guvernului României este hotărârea fermă de a respecta această decizie. Ceea ce înseamnă că o primă tranșă din cele 150 de milioane de euro a ajuns la Chișinău, mai rămân încă 2 tranșe a câte 50 de milioane. E nevoie de o cerere oficială din partea autorităților din Republica Moldova pentru a a se plăti a doua tranșă. Și noi vom întocmi toate formalitățile necesare împreună cu colegii noștri din celelalte țări membri ale Uniunii Europene, astfel ca această tranșă să fie acordată mai rapid cu putință pe baza rezultatelor înregistrate de guvernarea de la Chișinău în procesul de democratizare și lupta anticorupție.

Întrebat când va fi dat curs cererii oficiale, ministrul român de Externe nu a oferit o dată exactă, pentru că asta depinde de mai multe aspecte.

Teodor Meleșcanu, ministrul român de Externe

E greu să vă dau o dată concretă, deoarece noi suntem la București în procesul de finalizare a bugetului României, care va intra săptămâna viitoare în Parlament, dar există hotărârea de a respecta toate obligațiile în condițiile în care vor fi văzute eforturile din partea Republicii Moldova.

Liviu Damian // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *