Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) lansează ”TECH Women”, o inițiativă dedicată atragerii, susținerii și promovării femeilor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) și creării condițiilor pentru participarea deplină a acestora în cea mai dinamică și profitabilă industrie a prezentului și viitorului.

Platforma ”TECH Women” va reuni o multitudine de evenimente de schimb de experiență, transfer de cunoștințe, programe de mentorat, conferințe motivaționale, acțiuni educaționale și de facilitare a accesului la oportunități de carieră, creștere și afirmare profesională în sfera tehnologiilor.

“Tehnologiile informaționale – un spațiu al oportunităților”

Sectorul TIC generează oportunități fără precedent – o carieră promițătoare, remunerare atractivă, condiții pentru un trai prosper, posibilitatea de a participa la crearea unor tehnologii cu impact major, un stil de viață activ și o ascensiune continuă pe plan profesional. Fiecare persoană, indiferent de gen, trebuie să aibă acces și să poată profita din plin de aceste oportunități. Nicio profesie nu trebuie să fie împărțită pe sexe, atâta timp cât nu presupune forță fizică, ci pune la bătaie intelectul și aptitudinile, menționează Belinda Parmer, fondatoarea campaniei de promovare a fetelor în domeniul tehnologiilor – ”Lady Geek” și o promotoare activă a egalității de șanse în alegerea unei cariere.

Cu toate acestea, femeile sunt slab reprezentate în domeniul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor. Conform datelor statistice, doar 30% din circa 7 milioane de persoane care activează în sfera TIC sunt femei. Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că încurajarea femeilor să acceseze oportunitățile de angajare în domeniul TIC ar putea duce la o creștere anuală a PIB-ului UE cu circa 9 mlrd de euro. Concomitent, există dovezi concludente privind aportul benefic al femeilor în domeniul IT, iar companiile ale căror echipe manageriale includ femei, înregistrează un câștig financiar cu 34 % mai mare.

Sunt mulți factorii care împiedică femeile să participe deplin în acest sector, începând de la tradiții culturale și stereotipuri privind rolul femeii, teorii false privind diferențe de capacități, până la descurajarea activă și cultivarea unor convingeri de genul ”tehnologiile nu sunt pentru fete, nu o sa faci față într-un mediu dominat de bărbați”. În pofida intensificării campanilor de încurajare a fetelor și femeilor să acceseze opțiuni de carieră în TIC, numărul absolventelor specialităților tech scade îngrijorător.

Pe de altă parte, ponderea femeilor care renunţă la o carieră în domeniul IT este mult mai mare comparativ cu ponderea bărbaţilor. Conform unui studiu publicat în 2008 de Harvard Business Review  privind situaţia femeilor în domeniul tehnologiei, în timp ce bărbaţii avansează în carieră, femeile stagnează, multe dintre ele simțindu-se marginalizate. După 10 ani de experienţă de lucru, 41% din femeile angajate abandonează industria IT, comparativ cu doar 10% bărbaţi.

“O comunitate vibrantă a profesionistelor IT”

ATIC pornește de la convingerea că este important pentru femeile din domeniul IT să se încurajeze reciproc, să creeze și să beneficieze de oportunități care pot să ofere avântul și motivația de a se afirma, de a înfrunta provocări și de a-și valorifica la cel mai înalt nivel talentul și aspirațiile, de aceea, ca rezultat al promisiunilor anterioare, lansează inițiativa “TECH Women”. ”TECH Women” va oferi o platformă de comunicare perfect ajustată acestor necesități, o comunitate vibrantă, gata să susțină în orice moment membrii săi și capabilă să le ofere motivațiile și impulsurile oportune în momentele cele mai importante.

Femeile din IT sunt o resursă prețioasă, capabilă să transforme paradigmele și să energizeze întreaga industrie prin talentul, efortul și dedicarea pe care o investesc în tot ce fac. Femeile excepționale, pe care le-am cunoscut în toate edițiile ”Women in ICT” și alte evenimente organizate sub egida ATIC, confirmă că talentul și performanța nu țin cont de gen și că există atât de mult spațiu pentru afirmare, creștere și satisfacție profesională și personală în domeniul IT. De fiecare dată, profesionistele din IT impresionează prin dorința și voința de a lucra, învăța, crește, dar și prin intenția fermă de a ajuta și pe ceilalți să meargă înainte, să reușească.

”TECH Women” vine să consolideze acest potențial și să ofere femeilor și fetelor din IT platforma de comunicare prin care să participe activ la educarea noilor generații, încurajarea antreprenoriatului și schimbarea unor percepții care definesc, în prezent, deciziile de carieră ale tinerelor. Împreună, aceste femei puternice și talentate pot redefini destinul fetelor din Moldova și le pot susține pașii spre un viitor frumos, aici, acasă.

Acțiunile și evenimentele ”TECH Women” vor fi desfășurate cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill” și vor fi adresate tututor femeilor din domeniul IT și tinerelor care intenționeză să îmbrățișeze acest domeniu. ATIC va reveni cât de curând cu detalii privind posibilitățile de implicare în cadrul ”TECH Women”.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *