Sunt tinere, inteligente, hotărâte și pregătite să schimbe fața lumii tehnologiilor informaționale. Vorbim despre ambasadoarele comunității „Tech Women” susținută de Tekwill, care și-au dat întâlnire la un eveniment dedicat femeilor ce vor să exploreze noi oportunități profesionale în IT. Ferm hotărâte, distinsele doamne au pășit cu încredere pe covorul roșu, pentru a le încuraja și împărtăși povestea lor de succes cu viitoarele colege de breaslă.

Olga SURUGIU, Director Operațiuni Internaționale, Orange Systems, Ambasadoare „Tech Women”: „Studiile arată că femeile candidează pentru un job doar atunci când întrunesc condițiile solicitate 100%, în timp ce bărbații – 60%. Aceasta spune despre faptul că femeile sunt perfecționiste, iar bărbații un pic mai curajoși. Sunt absolut convinsă că nu există  obstacol în această viață care să reprime dorința unei femei de a îmbrățișa profesia pe care și-o dorește. Comunitatea Tech Women este platforma perfectă în acest sens. Și asta pentru că vorbim despre o comunitate ambițioasă, unde tinerele interesate de o carieră în IT pot beneficia de susținere și de programe educaționale valoroase care să le pregătească pentru următoarea etapă a vieții profesionale.”

Mariana GURDIȘ, Manager de țară, Amarela Soft, Ambasadoare „Tech Women”: „Femei de succes, care au reușit  în viață profesională, avem nu doar peste hotare, dar și la noi în țară. Pentru noi, ambasadoarele Tech Women să fim în calitate de modele de urmat, este o mare responsabilitate. Din aceste considerent ne dorim să creștem și să ne dezvoltăm împreună cu voi, pentru că încă nu am ajuns la apogeu. Ne dorim să creștem activismul femeilor în IT, iar în următorii ani acesta să nu mai fie o excepție, dar o normă. Pledăm pentru diversitate și incluziune în domeniul în care până mai ieri era considerat unul doar al bărbaților. Ne dorim să inspirăm încredere și să susținem femeile să aibă mai mult curaj pentru a începe și înregistra progrese in IT.”

Cele 11 profesioniste au fost selectate prin concurs public să devină  ambasadoarele comunității „Tech Women”. Ele lucrează în diverse domenii ale industriei TIC și s-au remarcat prin performanțele atinse, dar și prin implicarea activă în inițiativele de abilitare a femeilor în acest sector. Evenimentul reprezintă o altă inițiativă a „Tech Women Ambassadors”.

Acțiunile Programului „Tech Women Ambasaadors„ sunt centrate pe explorarea și valorificarea oportunitățile de afirmare profesională în domeniul IT, așa precum:

Elementul inedit al Programului este un parteneriat exclusiv, stabilit cu RAQUETTE, brandul vestimentar din Republica Moldova, care a cucerit rapid prin stilul minimalist și versatilitatea produselor atât femeile din Moldova, cât și piața internațională. Din 2012, surorile Dana și Violette Basoc continuă sa creeze pentru RAQUETTE, o casă de modă care are în spate o familie, o echipă de profesioniști și multă dedicare pentru tot ce înseamnă frumos.

Programul se desfășoară cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și al Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Scott Hocklander, Director al Misiunii USAID în Moldova: „Existența unor modele și exemple de urmat în IT, așa cum sunt ambasadoarele Tech Women, joacă un rol important pentru încurajarea femeilor să aleagă acest domeniu. Bineînțeles, cariera în IT pentru femei capătă mai multe valențe – pe lângă venituri mai mari și libertate financiară, această înseamnă dobândirea încrederii în forțele proprii și posibilitatea de a face anumite alegeri pentru viitorul țării. Sectorul TIC  este unul dinamic și devine tot mai important pentru economia națională a Republicii Moldova. Guvernul SUA va continua să susțină dezvoltarea acestui sector, iar astăzi ceea ce avem la Chișinău, să devină accesibil în întreaga țară.”

Anna LYBERG, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Este impresionant să că vezi că în ultimii ani numărul femeilor în domeniul IT a crescut, iar acest fapt ne-a determinat să continuăm susținerea programele de dezvoltare a acestui sector. Noi, în Suedia, ținem mult la egalitatea de gen. Sunt mândră să le cunosc astăzi pe ambasadoarele programului, doamne care au succes în acest domeniu și care prin puterea propriului exemplu au devenit o inspirație și pentru celelalte femei și fete. Desigur, dezvoltarea abilităților profesionale ține de educația de calitate, însă și mentoratul are un rol foarte important aici. Le doresc tuturor mult succes în continuare.”

Ana CHIRIȚA, Directoare a Proiectului ”Tekwill”:Susținerea dezvoltării profesionale a femeilor este una din direcțiile strategice ale Proiectului ”Tekwill”. Fiecare al treilea beneficiar al programelor de dezvoltare a forței de muncă pentru industria TIC, desfășurate de noi a fost o femeie. În cei patru ani de activitate, am realizat o serie de evenimente și programe, destinate valorificării talentului și aspirațiilor femeilor care își doresc o carieră în IT, fie că sunt abia la început de cale sau doresc să exceleze în meseria deja practicată. Vreau să le felicit și să le urez succese mari acestor doamne care au curajul să treacă dincolo de limitările societății, să iasă din tipare și să-și valorifice la maxim potențialul intelectual în acest domeniu.”

În Republica Moldova, ponderea femeilor în domeniul TIC constituie 17-18% din totalul persoanelor angajate în sector, cu 5% mai puțin decât în România și Bulgaria. Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că încurajarea femeilor să acceseze oportunitățile de angajare în domeniul TIC ar putea duce la o creștere anuală a PIB-ului UE cu circa 9 miliarde de euro, ceea ce confirmă aportul semnificativ pe care l-ar putea avea acestea la o creștere economică durabilă și îmbunătățirea condițiilor de trai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *