Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME), „prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru inaugurată oficial la 6 octombrie 1921”, va împlini anul acesta 100 de ani de la înființare.

La 6 octombrie 1921, printr-o Hotărâre de guvern semnată de ministrul Cultelor și Artelor, Octavian Goga, este constituit Teatrul Național din Chișinău – „prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru”, al cărei succesor este actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”.  În seara de 6 octombrie, a avut loc premiera spectacolului „Răzvan și Vidra” de Bogdan-Petriceicu Hașdeu.

Începând cu 1922 se începe o reorganizare a teatrului, care a încercat să abordeze piese originale, precum și dramaturgie franceză, italiană, norvegiană și rusă. Pentru o perioadă de 10 ani, personalități precum: George Topârceanu, Corneliu Sachel Arescu și Ion Livescu, au asigurat conducerea teatrului; iar actori precum Emil Botta, Sergiu Cujbă sau Mișu Fotino au însuflețit scena teatrului datorită măiestriei lor.

După anexarea Basarabiei (28 iunie 1940) la URSS, sovieticii au constituit Teatrul Moldovenesc de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, care din 1954 devine Teatrul Moldovenesc Academic Muzical-Dramatic de Stat „Aleksandr Pușkin”. În anii de după anexare repertoriul teatral se rezumă în exclusivitate traduse din rusă, care aduceau tribut „realismului socialist”. La repertoriul național se revine la sfârșitul anilor 1950, prin montarea pieselor de dramaturgie clasică: „Sânziana și Pepelea”, „Fântâna Blanduziei”, „Ovidiu”, „Iașii în carnaval”, „Soacra cu trei nurori” și „O scrisoare pierdută” etc.

Din 1988 teatrul este închis sub pretextul unei reparații capitale, ce a durat 5 ani. În acest timp, teatrul a fost reorganizat, și va funcționa până în 1994 ca teatru-studio sub conducerea lui Victor Ciutac. Tot în 1988 îi este atribuit numele Mihai Eminescu, iar în 1994 este oficializat ca Teatru Național, în urma unui concurs de creație.

Spectacolele TNME continuă să cucerească inimile publicului și ale criticilor de specialitate de la numeroase Festivaluri de prestigiu, din țări precum: România, Ucraina, Rusia, Slovacia, Egipt etc.

REDACTOR: Maria Cojocaru, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *