Tensiunile din Afghanistan schimbă situaţia de acolo de la o oră la alta, inclusiv la aeroport, unde s-au auzit în seara zilei de 15 august focuri de armă.

Statele Unite, Marea Britanie şi, de câteva ore, Franţa, au trimis militari şi avioane de transport pentru evacuarea în siguranţă a personalului diplomatic. Pentagonul a suplimentat cu 1000 noaptea trecută forţele trimise la Kabul, în total 6000. Statele occidentale evacuează personalul diplomatic. De cealaltă parte, talibanii vorbesc despre o tranziţie paşnică a puterii în aceste zile. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit într-o destinaţie necunoscută, de unde a recunoscut victoria talibanilor.

Potrivit Al Jazeera, el s-ar afla în Uzbekistan. Consiliul de securitate al ONU se reunşte de urgenţă pentru evaluarea situaţiei. Talibanii se pregătesc să revină la putere în Afganistan, după o ofensivă rapidă de 10 zile, în contextul în care trupele internaţionale au părăsit ţara, iar armata americană încheie, oficial procesul de retragere la sfârşitul lunii. Statele Unite au trimis iniţial 5000 de militari ca să sprijine operaţiunile de evacuare a personalului diplomatic, iar Pentagonul a suplimentat cu o mie numărul militarilor, noaptea trecută, în total 6000. Marea Britanie are 600 de militari, în acelaşi scop.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut consultări de urgenţă cu premierul Johnson şi cu miniştrii de externe din Olanda, Canada şi Danemarca pe acest subiect. NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul pentru a permite evacuarea cetăţenilor occidentali. Zborurile comerciale spre Kabul au fost suspendate. Premierul britanic a declarat că situaţia în Afganistan rămâne foarte dificilă şi a cerut o reuniune de urgenţă a NATO.

Preşedintele Afganistanului a spus într-un mesaj pe o reţea de socializare că a părăsit ţara ca să evite o baie de sânge. Potrivit Al Jazeera, s-ar afla în Uzbekistan, cu soţia, cu şeful de cabinet şi consilierul pentru securitate. Între timp, talibanii au ocupat palatul prezidenşial din Kabul. Au spus că vor respecta dreptul femeilor la muncă şi la educaţie şi că vor proteja diplomaţii şi jurnaliştii. Statele occidentale au închis activitatea misiunilor diplomatice la Kabul. SUA şi Germania sunt printre cele care menţin module diplomatice minimale pe aeroport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *