“Rezist” este un cuvânt destul de des folosit în Moldova, în ultimii ani. Da, într-adevăr, sună nemilos, jalnic sau chiar banal. Mulți ar spune ”pleacă dacă îți este greu aici”, dar oare știe cineva cum se simt cei de ”acolo”? Știe cineva dacă are cine îi aștepta acasă sau cine îi întreba cum le-a trecut ziua?

Nu o poți ști până nu o simți pe pielea ta, dar din păcate, banii și posibilitățile de peste hotare te fac puternic și ajungi chiar să te obișnuiești într-un final. Și poate niciodată nu îmi apăreau așa gânduri dacă trăiam într-o țară așa cum îmi doresc eu să o văd, o țară unde oamenii sunt motivați și ocrotiți de către stat, o țară în care vedeam mai des zâmbete decât lacrimi și îngrijorări, o țară unde știam că copilul meu va crește într-un mediu sănătos de viață iar eu știam că nu muncesc doar pentru banii pentru achitarea utilităţilor.

Dar timpul trece, și din păcate atest cu lacrimi în ochi că în ultima vreme tot mai des mă gîndesc la străinătate, și deși aud povești despre singurătatea apăsătoare pe care o simt cei plecați, eu aleg să plec. Voi pleca pentru că cei dragi deasemenea au ales  această cale în speranța că îi voi urma fără regrete pentru un viitor comun mai bun, dar eu le-am avut, și am zăbovit. Și acum, sunt din nou aici peste ani, cu alte gînduri, alte idei, alte speranțe și alte orizonturi. Dacă mă gîndesc că doar lașii pleacă și își părăsesc țara? Am și așa gînduri nopțile tîrzii în care nu pot adormi, dar apoi mă imaginez în brațele actualei și viitoarei mele familii, mi se umple inima de căldura și mă liniștesc cu gîndul că eu doar îmi urmez calea, căci, pînă la urma, ”casa” este locul unde poți fi lîngă cei dragi.

Goniţi de sărăcie, cetăţenii Republicii Moldova îşi lasă casele, satele şi bătrânii, care ar pleca şi ei dacă ar putea. Potrivit experţilor, odată cu descoperirea fraudei bancare, în Republica Moldova a început un al doilea val de migraţie, a populaţiei tinere, angajate, bine plătite, cu familii şi copii.  În acelaşi timp, chiar dacă tot mai mulţi moldoveni îşi doresc să migreze definitiv peste hotarele ţării, perspectivele acestora par a fi tot mai incerte. Luând în context criza migranţilor care a afectat întreaga Uniune Europeană, moldovenilor le este mult mai greu să îşi găsească un job stabil în Europa. Migraţia a devenit ciuma care consumă Moldova: 106 persoane migrează peste hotare zilnic, potrivit unui studiu realizat la solicitarea BBC.

AUTOR: Cătălina Ceban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *