Pandemia 2020, care a pus planeta pe STOP a adus cu ea multe transformări de ordin social, economic, politic, cultural și comportamental. Tocmai de aceea, Academia pentru Integritate în Conducere (AIC) a dat startul unui nou proiect pentru tineri care îi provoacă să privească la realitatea de zi cu zi prin prisma valorilor creștine. Programul a început pe data de 15 octombrie.

În următoarele 6 săptămâni, participanții programului: „Sustenabilitatea în perioada de pandemie” va provoca tinerii să răspundă la întrebări dificile și provocatoare alături de experți din diferite domenii. Dar mai mult decât atât, toate întrebările și dilemele le vor trece prin sita valorilor creștine, privind la ce are de spus Biblia cu privire la această perioadă de criză.

Prima sesiune a fost dedicată domeniului economic, moderată de expertul financiar, Eugen Ghilețchi. Invitat la discuții a fost ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Sergiu Răileanu. Împreună au analizat impactul acestei crize aduse domeniului economic în perioada de pandemie, prejudiciile provocate sferei transportului de pasageri, în comerțul extern și în activitatea industrială. De asemenea, au punctat și consecințele la care trebuie să ne așteptăm în următoarele 12-18 luni și au fost trecute în revistă măsurile pe care le poate face statul pentru susținerea păturilor vulnerabile.

Totodată, împreună cu Eugen Ghilețchi, participanții la prima sesiune au căutat răspuns la întrebarea: Ce are de spus Biblia cu privire la perioadele de criză economică?

Alături de ghidul acestei sesiuni, participanții au descoperit cât de multe are de spus Biblia la acest subiect: „Crizele (economice, de sănătate etc.) sunt parte a vieții de la începutul lumii. Mesajul biblic pentru crize de oricare natură: „Oprește-te! Analizează! Regândește! Și vei primi reabilitare!

În primul rând, Biblia ne învață dspre crizele economice că acestea sunt determinate de factori naturali și sunt amplificate de natura umană și sistemul construit de către oameni. Crizele economice ar putea fi ameliorate, dar nu pot fi evitate în totalitate.

În al doilea rând, Biblia ne îndeamnă la economisirea resurselor în perioade de prosperitate pentru a fi utilizate în situații de criză, la fel cum a făcut Iosif altă dată. Solidarizarea statelor prospere cu cei săraci sau îndatorați este o practică biblică și necesară”, a punctat economistul, Eugen Ghilețchi.

Potrivit expertului financiar, crizele nu pot fi evitate, dar Biblia ne învață să ne pregătim pentru asemenea vremuri și ce trebuie să facem în asemenea circumstanțe:

Un creștin autentic, într-o perioadă de criză, trebuie să exerseze trei principii de bază. Principiul lucrului (Geneza 1). Principiul economisirii (Proverbe 13:11, 22). Principiul evitării supraîndatorării (Proverbe 22:7). Iar odată intrați în criză, Biblia ne încurajează să ajutăm pe cei nevoiașii și să nu ne fixăm gândirea pe bogăția materială, exersând speranța că urmează vremuri mai bune”, a punctat Eugen Ghilețchi.

„Am rămas plăcut impresionată de această sesiune, am avut un șir de întrebări, dar spre  fericirea mea am primit răspuns la toate, prezentarea a fost  foarte bine structurată și anume în ea am primit răspuns la întrebările care mă frământau. Am fost surprinsă de accentul pus pe ideea că omul a fost plasat în grădină ca să o lucreze, și găsim multe alte exemple în Biblie, în istorie unde întâlnim oameni care lucrau în câmp. Putem spune că prin aceasta Dumnezeu scoate în evidență agricultura și aceasta ar fi o sursă primară a economiei și a bunăstării?! Este o perspectivă interesantă pentru generația mea tot mai mult atrasă și asimilată de oraș”, ne-a împărtășit Olga, participantă la programul de Felloship AIC 2020.

Pe agenda proiectului mai sunt cinci sesiuni, în care alături de experți din țară și de peste hotare, vor fi analizate subiecte precum: alegerile prezidențiale din Republica Moldova, domeniul sănătății publice, domeniul educației, domeniul mass-media și rețelele de socializare și relația dintre valorile creștine și politică.

Academia pentru Integritate în Conducere a fost fondată în anul 2015 de către fostul Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi. AIC reprezintă o platformă de formare, echipare și implicare a tinerilor creștini în viața civică și politică a țării. Promovarea integrității, dar și a competențelor profesionale în diferite domenii. Până aici avem peste 200 de tineri instruiți și motivați să facă din cariera lor o misiune pentru binele cetății în care sunt.

Programul este realizat cu susținerea partenerilor internaționali: European Christian Political Movement, SGP și Foundation for International Christian Development.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *