În luna octombrie, 2017, Grupul Skepsis, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, a reprezentat centrul universitar din Alba Iulia şi Municipiul la câteva evenimente culturale în România şi Republica Moldova. Spectacolele În Largul Mării şi Procesul lui Prometeu au primit apreciarea spectatorilor şi Organizatorilor care ne-au oferit un feedback asupra a ce a însemnat prezenţa cu Skepsis în cadrul programelor:

„În perioada 16-20 octombrie, Muzical-Dramaticul  „B.P.Hasdeu” a organizat o Săptămână de Teatu dedicată celei de a 30-a aniversări a instituției, în cadrul  căreia au evoluat câteva teatre din R. Moldova (Teatrul Național „M.Eminescu”, Teatrul  Republican „Luceafărul” , Teatrul „Guguță” din Chișinău, Teatrul Național Găgăuz „D.Tanasoglu” din Comrat)  și România  ( Teatrele  „Vasilache”  și „M.Eminescu” din Botoșani, Teatrul „Luceafărul” din Iași, Teatrul „Cărăbuș” din  Brăila și Teatrul „Skepsis” din Alba Iulia).

Faptul că Teatrul „B.P.Hasdeu” și-a  onorat, cu omenie și demnitate, obligațiile de amfitrion al manifestării se datorează în mare măsură spectacolelor prezentate la un înalt nivel profesionist  de către teatrele invitate. Emoțiile actorilor cahuleni au fost copleșitoare, emoții trăite  atât împreună cu spectatorii lor fideli, cu teatrofilii inveterați și veritabili, cât și cu actorii participanţi la eveniment.

… O impresie puternică a produs și Grupul „Skepsis” din Alba Iulia .E un grup original, insolit chiar, drept mărturie constituind repertoriul său incitant, predilecția pentru autori dramatici de talia lui Slawomir Mrozek, Eugene Ionesco, Karel Capec și, în ultimă instanță, ineditul și modernitatea abordării actului teatral.

Că e un teatru original, tentat a sfida anumite tipare, ne-am convins, urmărind spectacolul „În largul mării”, după o piesă de Slawomir Mrozec. Actorii au jucat cu dăruire,  emanînd din scenă o energie caldă și pozitivă  prin jocul lor inspirat. Spectatorul urmărea intrigat evoluția relațiilor dintre personaje: deși aveau un discurs calm,  nuanțau cuvântul,  conferindu-i plastica oportună  pe care o schimbau de la o replică la alta.

Așa s-a întămplat și la vizionarea  spectacolului  „Procesul lui Prometeu” realizat după nuvela „Osândirea lui Prometeu” a scriitorului ceh Karel Capek. Montat, ca și „În largul mării”,  de același  Viorel Cioflică, spectacolul  reproduce un episod verosimil ce sugerează cum a fost apreciată și interpretată jertfa lui Prometeu de către semenii săi.

Diferă opiniile noastre de cele ale grecilor din acele timpuri mitice? Întrebarea  nu-i întâmplătoare. Provocând spectatorii la o reîntoarcere imaginară în fabuloasa lume a mitologiei antice, acest spectacol satiric e și unul dinamic, interactiv, el implicând publicul în analiza proceselor intentate de semeni oricărui om care-și asumă riscul reformărilor.  Un spectacol care arată că, după cum afirmă cei de la „Skepsis”, teatrul lor nu vrea să dovedească ceva, ci să descopere, provocând spectatorii să  identifice ceva esențial ce ține de condiția umană, de relațiile cu comunitatea din care fac parte.”

– Gheorghe Mîndru – Director, Teatrul Naţional Muzical Dramatic „B.P.Haşdeu”, Cahul (Rep. Moldova)

“În perioada 20 – 22 octombrie 2017, la Bușteni s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „SERI ÎN LUMEA THALIEI”, proiect organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Ploieşti, în parteneriat cu Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, Primăria orașului Bușteni și Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Au participat formații studențești de teatru din centrele universitare Alba Iulia, Cluj – Napoca, Galați, Iași și Ploiești. Juriul concursului a fost format din personalități din domeniul teatrului, artei spectacolului și educației:

–           Profesor universitar doctor inginer Daniela Buzoianu – Prorector al Universității Petrol – Gaze din Ploiești – Președintele juriului;

–           Constantin Spurcaciu –  Directorul Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni;

–           Marcela Țimiraș – Regizor artistic și coregraf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

–           Miriam Dumitrescu – Șef serviciu Secretariat literar, organizare spectacole, marketing & PR și Consultant artistic la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

–           Ovidiu Pascal – Scenograf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

În acest an am primit cu bucurie vestea că trupa „Skepsis”, câștigătoarea de anul trecut a Trofeului Galelor Teatrului Studențesc „Seri în Lumea Thaliei”, va fi prezentă pe scena festivalului cu spectacolul „Procesul lui Prometeu”, în regia lui Viorel Cioflică, om deosebit și profesionist de excepție, pentru care avem tot respectul. Juriul și publicul prezent în sală, precum și celelalte trupe din festival au apreciat spectacolul prezentat de formația din Alba Iulia, remarcând în mod deosebit originalitatea textului, expresivitatea interpreților, coregrafia și emoția artistică pe care tinerii actori au transmis-o. Performanța actului artistic a fost răsplătită cu următoarele premii:

–           Premiul pentru popularitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru originalitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru originalitatea costumelor – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul Centrului Cultural „Aurel Stroe” – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru actor în rol principal – Locul 3 – Răzvan Cociobea.

Casa de Cultură a Studenților Ploiești mulțumește din inimă tinerilor „Prometei” de la Alba Iulia, le urează mult succes în activitatea lor artistică și îi așteaptă cu drag la următoarea ediție a Galelor Teatrului Studențesc Seri în Lumea Thaliei!

– Antoneta Trifu, Consilier, Regizor Artistic al Teatrului Studențesc „Moft”

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *