Criza coronavirusului ar putea costa economia Germaniei undeva între 255 şi 729 miliarde de euro în 2020 precum şi peste un milion de locuri de muncă, a anunţat luni institutul de cercetări economice Ifo, cu sediul la Münchentransmite DPA, potrivit Politico Europe.

Estimarea vine în contextul în care Guvernul de la Berlin pregăteşte un amplu pachet de măsuri economice.

“Costurile este posibil să depăşească orice am văzut în perioada crizelor economice şi a dezastrelor naturale în ultimele decenii în Germania”, a declarat preşedintele institutului Ifo, Clemens Fuest, conform Agerpres.

“În funcţie de diferite scenarii, economia ar urma să să contracte cu 7,2 până la 20,6%. Aceasta înseamnă costuri cuprinse între 255 şi 729 miliarde de euro”, a adăugat Clemens Fuest.

Ifo se aşteaptă la turbulenţe semnificative şi pe piaţa muncii de pe urma crizei coronavirusului. Până la 1,8 milioane de angajaţi care plătesc contribuţii sociale ar putea să îşi piardă locul de muncă şi peste şase milioane de persoane ar urma să opteze pentru a lucra în program scurt, estimează analiştii Ifo. Potrivit acestui program de muncă redusă, sau “Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile germane pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

În cazul în care economia germană va fi paralizată pentru o perioadă de două luni, costurile se vor situa între 255 şi 495 miliarde de euro, în timp ce în cazul unei închideri parţiale pentru o perioadă de trei luni costurile sunt estimate între 354 şi 729 miliarde de euro, estimează Ifo.

Avertismentul institului apare în aceeași zi în care guvernul federal de la Berlin este așteptat să aprobe luni un amplu pachet de măsuri economice, care include ajutoare pentru companii, angajaţi şi spitale.

The German state will seek approval to borrow up to €356 billion in order to protect the economy in the face of the coronavirus pandemic, giving up on a long-standing commitment to maintain a balanced budget.

De asemenea, Financial Times a anunțat sâmbătă că statul german ar urma să împrumute aproximativ 365 de miliarde de euro pentru a-și proteja economia.

Pe de altă parte, Berlinul este centrul decizional care a pregătit cele mai ample măsuri pentru atenuare crizei economice asociate cu pandemia de COVID-19, guvernul federal anunțând un sprijin financiar pentru companii de 550 de miliarde de euro, ceea ce este considerată cea mai mare alocare de resurse de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Germania este a treia cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, după Italia și Spania, și a cincea la nivel planetar.

sursa: caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *