Pasionat și profesionist în ceea ce face. Are în spatele său o carieră pentru care a muncit foarte mult și care a adus pe fața oamenilor zâmbetul dorit, de această dată la propriu. Îngrijirea dentară a copiilor reprezintă o temă utilă mai ales pentru părinți, iar pentru a afla mai multe informații neştiute poate până acum, am decis să vorbim cu Ion Cherdevară, medic stomatolog la clinica “Mazur-Dent” ca să ne ofere mai multe secrete din meseria pe care, cu atâta dragoste, o practică.

M9: Știm că din ce în ce mai mulți copii se adresează la stomatolog cu probleme dentare încă de la o vârstă fraggedă. La câţi ani ar trebui să aibă loc primul lor control?

Ion Cherdevară: Primul control ar trebui să fie odată cu apariția primului dinte  pentru a instrui părinții cum să își îngrijească dinții copilului. Odată ce apare primul dinte, el necesită să fie îngrijit.

M9: Greșeala pe care o fac peste jumătate dintre parinți este de a nu își duce copilul la un control dentar înainte să apară durerea. Cât de des ar trebui să facem o vizită la stomatolog pentru a evita problemele dentare nedorite ce pot apărea pe parcurs?

Ion Cherdevară: Indicat este odată la jumătate de an pentru un om matur, iar pentru copii ar fi bine o dată la două luni, pentru că după cum știm copiii mănâncă dulciuri, nu prea se spală pe dinți, iar pentru a urmări evoluția sau apariția unor probleme, trebuie să vizităm mai des stomatologul.

M9: Cu toţii ştim că principala problemă a pacientului, indiferent de vârstă, este frica, iar mai exact frica de medic, manifestată cel mai des la copii. Ce metode abordați pentru liniștea și încrederea pacientului?

Ion Cherdevară: În primul rând discuțiile și vizițile pentru a se familiariza cu cabinetul. Copilul intră, vede că nu îl doare nimic și atunci el se așează în fotoliu cu mai multă încredere. O greșeală o fac părinții atunci când își sperie copiii că dacă vor fi răi o să îi ducă la medic și o să le pună injecții, asta și este o cauză care face copilul să aibă frică de medici.

M9: Dincolo de durere şi de faptul că pacientii sunt speriaţi, un factor ce contează sunt şi costurile. Oamenii ajung mai rar la stomatolog oarecum şi din motivul ăsta. Cât poate să coste un simplu control?

Ion Cherdevară: De la caz la caz, sunt clinici care fac controlul gratis, sunt care iau o anumită sumă. Clar lucru ca prețurile în stomatologie sunt usturătoare dar asta este în dependență de ce materiale se folosesc.

M9: De ce este important să-i aducem pe cei mici la dentist și cum îi învățam să-și perieze corect dinții?

Ion Cherdevară:Important este să-și țină la control cavitatea bucală pentru a depista la timp unele probleme dentare care pot fi tratate pînă la apariția unor complicații sau pierderi de dinți. În cadrul cabinetului medical, stomatologul poate să își îndrumeze pacientul cum e corect să își facă igiena personală, ce ustensile și perie să folosească. În general există mai multe obiecte dentare iar importante sunt mai ales mișcările pentru un periaj cât mai corect.

M9: Între periuţa manuală şi cea electrică, ce recomandați părinților să aleagă?

Ion Cherdevară: Deja depinde de dorința personală, pentru copii este mai ușor o periuță electrică pentru că copiii nu prea au răbdare să își facă periajul manual, de aceia o periuță electrică este mai indicată. Unele din ele au și muzica iar atîta timp cît cîntă muzică, ei își periază dinții. La fel un factor important este să urmărească cum își periază dinții părinții care sunt un fel de exemplu pentru copiii lor.

M9: Ce alimente trebuie să evităm pentru o dantură impecabilă?

Ion Cherdevară: Trebuie să evităm elementele lipicioase, mai ales înainte de somn. De asemenea citricele sau dacă iubim citrice, lămâia sau alte tipuri de citrice, e bine să clătim cu apă. Este bine să evităm băuturile gazoase, Coca-cola, Fanta care la fel afectează structura dentară.

AUTOR: Cătălina Ceban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *