Spiridon Vangheli împlinește, astăzi, 88 de ani. La mulți ani, maestre!

Opera Maestrului a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrând milioane de exemplare, iar Guguță, eroul său, este îndrăgit atât de micii cititori, cât și de adulți.

„Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastra”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguță-căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi” , Școală vieții”, Destăinuiri din țara  lui Guguță – Copilul care a cucerit lumea” fiind în colaborare cu Constantin Bostan.Acestea sunt doar câteva titluri din opera marelui scriitor.

Mai jos, prezentăm edițiile cărților editate în limbile popoarelor lumii, ce reprezintă o parte din Patrimoniul Spiritual al Poporului Basarabean.

Scriitorii nu deviază de la realitate. Ei își găsesc în visuri o oază de liniște. Scriitorii nu sunt naivi. Ei sunt sensibili. Scriitorii nu sunt neserioși. Ei tratează viața ca fiind darul suprem, o valorifică, îi dau sens prin creație, fără a-și permite vreodată s-o trateze cu lipsă de seriozitate. Scriitorii nu sunt ciudați. Ei sunt adesea neînțeleși, priviți cu scepticism, pentru că uneori sistemul lor de valori nu corespunde cu cel al altora. Scriitorii nu rătăcesc haotic în lume. Ei au scopuri foarte bine-definite, au scopuri nobile, au planuri de viitor. Scriitorii nu sunt lipsiți de viață personală. Ei știu a se distra, a râde, a glumi, a sărbători. Nimic din ceea ce-i specific omului nu le este străin. Nici lacrima, nici zâmbetul. La mulți ani, maestre scriitor Spiridon Vangheli!  


 AUTOR: Vasile Panţîr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *