Arborii care străjuiesc lumea de milenii au fost veneraţi din cele mai vechi timpuri, însă unii sunt atât de frumoși încât nu are cum să nu te lase fără cuvinte.  Cel puţin până acum, oamenii de ştiinţă au stabilit că cel mai bătrân copac din lume, un molid din Dalarna (Suedia), are venerabila vârstă de de 9.557 de ani, scrie evz.ro.

0 5

Arbori milenari de vârste impresionante au fost identificaţi şi în Munţii Laponiei, 20 de molizi, fiecare de peste 8.000. Prin comparație, renumiţii pini din America de Nord devin “mici” copii, ei având doar 4-5.000 de ani. Venerabilul stejar al Îngerilor din Insula Johns – Carolina de Sud uimeşte nu doar prin vârstă, are deja 1.500 de ani, ci şi prin frumuseţe.

7 8

Un alt copac milenar este Arbol del Tule, din centrul orașului Santa Maria del Tule din Oaxaca, Mexic. E atât de mare încât s-a crezut inițial că e vorba de mai mulți copaci, dar testele ADN au arătat că e doar un copac. Se pare că vârsta copacului e de 1.200-1.300 de ani, scrie sursa citată.

11 12

Cu vârsta incomparabil mai mică, dar impresionant prin frumuseţe se numără unul Rhododendronii din Vancuver, care are peste 125 de ani.

Puţin mai mare este renumita Wisteria din Japonia care a atins 144 de ani. Toţi acești arbori au fost incluşi în topul celor mai frumoşi copaci din lume.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *