Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat din funcție pentru a doua oară printr-o decizie a Curții Constituționale. Judecătorii au hotărât că refuzul deliberat al președintelui țării de a numi în funcție noii miniștri propuși de Guvern reprezintă un motiv întemeiat pentru ca acesta să fie suspendat temporar din funcție.

Președinele Parlamentului, Andrian Candu va fi cel care va semna decretele de numire a miniștrilor.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a numit această decizie a CC “acrobații juridice”. Potrivit lui, refuzul lui Dodon de a aproba candidaturile miniștrilor nu a fost una deliberată, ci argumentată.

La rândul său, Igor Dodon a declarat, în urmă cu câteva minute, că CC a acceptat să joace așa cum le-a dictat guvernarea. „Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a declarat Dodon.

De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului, democratul Sergiu Sîrbu, s-a arătat mulțumit de decizia Curții. „A triumfat justiția astăzi. Ne pare rău că ajungem a doua oară pentru a debloca un conflict între puterile statului”, a menționat acesta.

Amintim că în octombrie 2017, Eugen Sturza a fost numit ministru al Apărării după implementarea aceleiași proceduri, în baza unei decizii a Curții Constituționale. În ziua în care Sturza a depus jurământul, interimatul funcției de președinte a fost deținut, pe durata ceremoniei, de Andrian Candu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *