Sindicatele din Moldova intenționează să picheteze sediul Guvernului și al Parlamentului, în cazul în care conducerea țării nu ia în considerare revendicările lor. 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova  susține că este pregătită să organizeze acțiuni de protest, dacă Guvernul nu va lua în considerare doleanțele sindicaliștilor  privitor la ameliorarea situației social-economice din țară.

Președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că reprezentanții sindicatelor s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, iar ulterior cu președintele Parlamentului, Adrian Candu. În cadrul întrunirii, conducerea CNSM a abordat mai multe subiecte, precum dezacordul privind eventuala majorare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale, instituirea impozitului unic pe venit, sancțiuni mai aspre pentru munca ”la negru” și reducerea cotelor TVA la produsele sociale.

Totodată, interlocutorii au vorbit despre aprobarea bugetului pentru anul 2015, dar și necesitatea perfecționării legislaţiei muncii. Sindicaliștii au declarat că nu este momentul oportun pentru a începe lucrul asupra unui nou Cod al muncii și au optat pentru ajustarea acestuia la standardele europene.

Potrivit președintelui CNSM, Oleg Budza, în situația când salariul mediu lunar în anul 2014 a înregistrat o creștere de doar 5,4% în termeni reali și fiind în descreștere în primele luni ale anului 2015, ca urmare a deprecierii valutei naționale, iar pensiile medii și indemnizațiile nu acoperă decât circa 80% din minimul de existență, majorările la tarifele respective vor conduce inevitabil la aprofundarea sărăciei extreme a populației.

Totodată, Budza a subliniat că CNSM solicită neadmiterea majorării dramatice a tarifelor și cere vehement luarea unor măsuri urgente în vederea compensării cheltuielilor suplimentare suportate de către populație în legătură cu eventuala scumpire a gazelor naturale și energiei electrice.

În acest sens, CNSM a aprobat și o declarație care a fost înaintată conducerii țării.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *