Peste 250 de specialiști din toată țara au fost instruiți cum să acționeze corect, rapid și eficient în cazul celor mai frecvente urgențe la copii. Seria de instruiri „Atenție: urgență pediatrică!”, inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a încheiat la 13 decembrie 2019 la Chișinău.

Instruirile s-au bazat pe Ghidul de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor”, elaborat de OMS, și au inclus exerciții practice, ce au abordat principalele probleme legate de sănătatea și starea critică a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani. Printre cele mai frecvente cauze ale adresărilor la medicii de familie, dar și la Unitățile de Primire Urgentă cu copiii se numără febra, bronșiolita, pneumonia și diareea. Pe parcursul instruirilor, sub îndrumarea experților naționali, peste 250 de medici pediatri, neonatologi, asistenți medicali și angajați ai unităților de urgențe au învățat cum să ofere rapid și eficient asistență medicală calificată.

Prof. Dr. Hab. Ninel Revenco, vicedirector Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic, Institutul Mamei și Copilului: „Am realizat aceste sesiuni de training pentru a îmbunătăți situația din domeniu. Pentru anul viitor ne-am propus să continuăm această activitate și să fortificăm cunoștințele medicilor de familie în conduita integrată a maladiilor (CIMC) la copiii de 0-5 ani. Vor fi organizate mai multe seminare și instruiri, cu exerciții de simulări specializate, cu teste de evaluare a cunoștințelor, toate acestea – pentru a putea salva copiii la timp.”

Diagnosticarea, tratamentul și managementul urgențelor în cazul copiilor și nou-născuților sunt extrem de importante, iar participanții la seminar au fost informați și au avut posibilitatea să exerseze noile standarde aprobate la nivel național, în baza celor stabilite de OMS.

Dr. Larisa Boderscova, coordonator programe, biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova: „Prin această serie de instruiri ne-am propus să creăm o masă critică a profesioniștilor din domeniul asistenței de urgență, prespitalicești și domeniul spitalicesc pediatric, ce vor implementa aceste standarde. Fiecare participant a primit Ghidul de buzunar, tradus și adaptat situației curente din Republica Moldova, care stă la baza protocoalelor clinice aplicate în țară și sunt disponibile tuturor medicilor pediatri. Am decis să facem un pas în ajutorul celor care prestează servicii medicale, pentru a le îmbunătăți nivelul de cunoștințe. Vreau să cred că toți participanții, când vor reveni în instituțiile lor, vor instrui și își vor împărtăși noile cunoștințe cu colegii lor.”

Ultima instruire a avut loc la Chișinău, pentru peste 30 de persoane care activează în cadrul Institutului Mamei și Copilului, Spitalului de copii nr. 1 și Spitalului „Valentin Ignatenco” din capitală, precum și pentru specialiștii din raioanele Ialoveni și Strășeni. Exersarea zi de zi este cheia succesului, spun participanții la seminar, care s-au arătat interesați să preia din experiența specialiștilor formatori.

Alexandru Chirsei, medic de familie, satul Cocieri, raionul Dubăsari: „Instruirea privind urgențele pediatrice a fost extrem de utilă și sunt gata să aplic noile cunoștințe în practică imediat. În calitate de medic de familie, m-am străduit mereu să tratez copiii fără antibiotice, iar din acest motiv mulți părinți se adresau la alți medici, colegi de-ai mei. Acum am înțeles că am procedat corect.”

Tatiana, Pahomi, medic pediatru, Spitalul nr. 1 de Copii din Chișinău: „Seminarul este binevenit pentru toți pediatrii. Unele lucruri care s-au discutat aici le știam, pentru că în fiecare zi lucrăm cu copiii, însă de data aceasta a fost vorba de o abordare mai aprofundată. La fel de utile sunt și instruirile practice cu manechine speciale. Aceste manevre trebuie exersate, pentru că astfel de cazuri se pot întâmpla oricând, iar noi trebuie să fim pregătiți să oferim asistență medicală calificată și specializată la cel mai înalt nivel.”

Experții afirmă că, în cazul spitalelor raionale, cunoștințe în domeniu trebuie să posede nu doar medicii pediatri, dar întreg personalul medical, pentru a soluționa și a acționa corect în cazul urgențelor pediatrice.

Marina Podorighin, vicedirector, Spitalul raional Ungheni: „Instruirile sunt binevenite, iar subiectele sunt actualizate. Nu avem linie de urgență pediatrică de gardă, de aceea medicii cu alte profiluri sunt obligați să cunoască și urgențele pediatrice, pentru că noaptea ei se ocupă inclusiv de aceste cazuri.”

 

Eugen Verlan, medic de familie, Centrul de Sănătate Publică din Rezina: „Aceste instruiri mi-au împrospătat cunoștințele în domeniul managementului urgențelor pediatrice, ceea ce trebuie să știe fiecare pediatru, medic de familie și terapeut. Din fericire, cazurile de urgență majoră nu se întâlnesc atât de des, dar în cazul copiilor cu vârstă fragedă pot duce la deces, iar un medic care nu este instruit în urgențele medicale pediatrice, poate comite greșeli. De aceea instruirile practice sunt foarte binevenite, iar ceea ce am aflat în cadrul instruirilor ne va ajuta să evităm astfel de situații.”

Instruirile „Atenție: urgență pediatrică!” s-au desfășurat în noiembrie-decembrie 2019 la Bălți, Cahul, Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Ceadâr-Lunga și Chișinău, cu participarea personalului medical din toate raioanele țării. Această inițiativă a fost impulsionată de rezultatele unei evaluări, realizate de grupul de experți naționali și internaționali, care au evaluat calitatea serviciilor pediatrice spitalicești din Republica Moldova în septembrie 2019.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *