Patru locuitori ai satului Cocieri, angajați ai unui agent economic din aceiași localitate, au fost opriți de către „miliția transnistreană” la unul dintre blocajele instalate la mijlocul lunii martie, în momentul în care se deplasau pe teritoriul satului Cocieri spre terenurile amplasate până la traseul Râbnița-Tiraspol.

Dacă până acum aceste posturi erau monitorizate de presupușii grănicerii transnistreni, azi posturile au fost patrulate și de către miliția regimului ilegal de la Tiraspol.

În urma discuțiilor recente Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii au subliniat necesitatea luării, în mod reciproc, a unor măsuri care ar simplifica deplasarea locuitorilor între cele două maluri ale Nistrului, însă cu regret constatăm faptul consolidării posturilor instalate în mod nejustificat și intervenția abuzivă a structurilor din stânga Nistrului pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, încălcând grav drepturile locuitorilor și creând obstacole în activitatea agenților economici.

Așadar, patru persoane care se îndreptau spre terenurile agricole din localitate, au fost reținute și documentate abuziv de către miliție, drept pretext servind faptul că în mașină sunt mai mult de trei persoane.

Persoanele au refuzat să semneze pretinsul proces verbal întocmit lor de către persoane fără drept de a stopa persoane sau mijloace tehnice și aplica sancțiuni pe teritoriul localității Cocieri.

La locul incidentului s-au adunat peste 20 de persoane (reprezentați ai APL, veterani de război, simpli cetățeni și reprezentanți ai poliției constituționale) indignați de faptul acțiunilor abuzive și agresive ale unor persoane neidentificate și fără împuterniciri legale în localitatea Cocieri.

Promo-LEX reiterează Apelul Asociației cu privire la lichidarea impedimentelor în libera circulație instalate și menținute ilegal de către administrația regiunii transnistrene în localitățile Corjova și Cocieri și cheamă autoritățile constituționale să asigure securitate și siguranță locuitorilor din Zona de Securitate, inclusiv prin condiționarea retragerii imediate și necondiționate a tuturor posturilor instalate în mod abuziv și nejustificat de către administrația regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

POZIŢIA CHIŞINĂULUI

Biroul politici de reintegrare, administrația publică locală, poliția Republicii Moldova și Comisia Unificată de Control s-au autosesizat imediat în legătură cu acest incident. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat ieșirea la fața locului a Misiunii OSCE, având în vedere că în ziua de joi când au loc în mod regulat ședințele CUC, s-a blocat repetat ieșirea observatorilor militari în teren.

Biroul Politici de Reintegrare califică acțiunile Tiraspolului drept abuzive și destructive. Acestea încalcă grav documentele statutare ale CUC și sfidează drepturile omului și libertatea de circulație.

Toate autoritățile și instituțiile implicate în acest proces au depus eforturi pentru a evita noi escaladări ale situației, cu consecințe negative pentru procesul de consolidare a păcii în regiune.

După măsurile întreprinse de către autorități și cu sprijinul localnicilor, o parte din structurile transnistrene s-au retras, iar evenimentele sunt documentate.

În acest context, Biroul atrage atenția partenerilor internaționali și actorilor din formatul 5+2 că astfel de acțiuni obstrucționează dialogul și subminează ordinea de drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *