Victoria Dunford, basarabeanca stabilită de un deceniu în Marea Britanie, care a deschis centrul “PHOENIX” pentru copiii cu dizabilități din localitatea Râșcani trage un semnal de alarmă. Centrul riscă să nu mai funcționeze.  

Temerea vine ca urmare a faptul că în 2017, Centrul “Phoenix” să nu acumuleze minimul de 47 de mii de euro – suma atât de necesară pentru funcționarea centrului pentru anul curent.

Victoria Dunford a declarat pentru radionunta.com că există două posibilități de a menține în activitate acest centru. Prima variantă ar fi sensibilizarea publicului larg, mai ales a moldovenilor aflati peste hotare, care au un venit mai mare, să doneze prin campania de crowdfunding “Dăruiește Libertate” pe care a lansat-o Victoria în luna decembrie a anului trecut și care e foarte puțin vizitată, din păcate, ne povestește conaționala noastră.

VICTORIA DUNFORD, președinta MAD-AID

“Dacă am găsi 4500 de persoane să doneze câte 10 euro, am asigura activitatea centrului pentur un an întreg. 10 euro e puțin, dar iată să-i sensibilizăm ca să intre pe platformă e mai greu (de obicei, odată intrat, omul donează mai mult decât 10 euro).”

A doua opțiune, în opinia Victoriei, este să fie identificate 100 de companii în Republica Moldova, care ar face o donație de 450 euro.

VICTORIA DUNFORD, președinta MAD-AID

“Am dori mult să putem ieși cu același mesaj emotiv la comunitatea de business din Republica Moldova. Să încercăm să facem niște contacte de perspectivă și să obținem aceste donații.”

Centrul “Phoenix” pentru copiii cu dizabilități din Râșcani a fost inaugurat în toamna anului 2015 cu suportul partenerilor din Marea Britanie, Irlanda și România prin intermediul asociaţiei de caritate “Moldova AID”. Centrul “Phoenix”, care însumează o investiţie de circa 4 milioane de lei, oferă incluziune socială pentru 35 de copii cu abilități limitate și 10 copii cu dizabilități mai grave. Instituţia, de asemnea, oferă suport de intervenție timpurie cu echipamente și tehnici moderne pentru circa 400 de copii în fiecare an. La Centru au fost amenajate camere cu echipament specializat pentru tratament non-medical: chinetoterapie, hidroterapie, masaj și proceduri fizioterapeutice, inclusiv pentru bebeluși și copii cu vârsta de până la cinci ani. Mai mult, aici copiii studiază limbile străine și computerul, fiind asistaţi de specialiști, inclusiv medic pediatru, terapeut, logoped și pedagogi sociali.

Răzvan Dumitrescu // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *