Pe 27 mai va fi dat startul “Bienalei Internaționale a Teatrului Eugene Ionesco” (BITEI), cu genericul “Împreună… doar împreună”. Potrivit ministrului Culturii, Monica babuc, evenimentul de cultură se încadrează în programul acțiunilor culturale dedicate aniversării a 25 de ani de la proclamarea independneței Republicii Moldova – teatrul „Eugene Ionesco” fiind fondat în primul an de independență.

Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului “Eugene Ionesco” (BITEI), a fost declarat, la iniţiativa ministerului Culturii, prin Hotărârea Guvernului nr. 302 din 20.04.2014, manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internațional al Artelor Scenice. De un statut similar se bucurau până acum doar Festivalul Internaţional al Interpreţilor de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”. Decizia a fost luată în scopul asigurării continuităţii și stabilităţii acestei acţiuni culturale de mare valoare artistică.

Evenimentele din cadrul ediției a XII-a a Festivalulului Internaţional al Arte Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” vor reprezenta un amalgam original a artei teatrale, dansului, cinematografiei şi literaturii.

La ediția din acest an a BITEI participă 21 de echipe teatrale din 13 țări, cum ar fi: România, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Belarus, Ucraina, Franţa, Israel, Germania, Georgia, Egipt şi Republica Moldova.

Spectacolele vor fi jucate la trei teatre: Teatrul “EUGEN IONESCO”, Teatrul “GINTA LATINĂ” și Teatrul “A. P. CEHOV”

Festivalul va fi deschis cu piesa “UBU REGE” în regia lui Veaceslav Sambriș. Iar închiderea va fi marcată prin jocul actoricesc al echipei teatrale din Spania.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *