Mihai Doloton este scriitorul care poartă în suflet cartea: ,,Fii Om în orice circumstanță” și care se regăsește în poezia simbolistă. Este organizatorul mai multor festivaluri naționale, fiind specilizat în instruirea muzicală ascos de sub tipar sub forma a 41 de creaţii instrumentale pe care le studiază copiii din toată republica, fiind autorul volumului „Melodii populare pentru acordeon” apărut în 2018, dar și autorul volumului în curs de apariţie „Viaţa şi activitatea lui Marcel Budală”. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniuniii Internaționale a Oamenilor de Creație. Pe lângă muzică este pasionat și de poezie, având editate două volume de versuri: ,,Nopți Albe” și ,,Frământări din morminte”, a coordnonat ediţia unui volum de poezie(debut) ,,Bolnav de iubire” de Cristian Andronic, care la Salonul Internaţional de Carte din 2016 a fost premiat cu premiul „Cea mai bună carte a unui autor – elev”. În prezent lucrează la trei cărţi, una dintre ele fiind şi un volum de versuri care se va numi „Ţara din sicriu”.
,,… cuvântul este Dumnezeu”
M9: ,,A face” poezie presupune un țesut spiritual aparte, o interpretare mult mai subtilă a lumii. Care a fost punctul de unde a pornit Mihai Doloton ,,să ducă crucea” de scriitor?
Mihai Doloton: Poezia pentru mine este un mijloc de evadare într-o lume mai bună, acolo unde valorile sunt forme de existenţă reale şi nu superficiale, acolo unde poţi să-ţi expui sufletul prin litere şi cuvântul este Dumnezeu în cea mai splendidă viaţă care poate exista. Punctul meu de pornire a fost George Bacovia – poetul de care mă leagă cele mai frumoase amintiri, poetul pe care l-am descoperit încă din clasa a 6-a şi de poezia căruia nu m-am despărţit niciodată, poetul care m-a învăţat să trăiesc, să mor, să scriu şi să iubesc, poetul căruia i-am dedicat primul volum de poezie „Nopţi albe” apărut în 2014 şi în memoria căruia în 2018 am organizat Festivalul Naţional de Poezie „Dor de Bacovia” şi am publicat o antologie.
M9: Să glosăm un pic pe marginea unui termen pe care-l folosiți în opera dumneavoastră ca reper: simbolismul bacovinian… De unde identificarea cu acest stil?
Mihai Doloton: Mă regăsesc în poezia simbolistă mai ales a scriitorilor Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Aleksandr Blok, Valery Brusov, Alexandru Macendonski, Ştefan Petică şi George Bacovia. Poezia simbolistă pentru mine e muzică, e culoare, e adevăr, e frumuseţe pe care rar întîlneşti. Aici pot medita şi poezia lor mă impresionează prin profunzimea şi puritatea gândurilor.
,,În suflet port cartea: „Fii Om în orice circumstanţă”…”
M9: Ce cărți poartă în suflet și în geantă un scriitor?
Mihai Doloton: În suflet port cartea: „Fii Om în orice circumstanţă”, iar în geantă încape orice carte care a pătruns în inima mea. Citesc literatură indiferent de nume, vârstă şi indiferent cât e de cunoscut autorul, fiindcă pentru mine contează ce a scris.
M9: Aveți în palmares editate două volume de versuri: ,,Nopți albe” și ,,Frământări din morminte”. Ce fel de poezii se ascund sub coperta acestor cărți reieșind din specificul titlurilor?
Mihai Doloton: Sunt poezii pe care le-am scris pe parcursul vieţii începând cu fragedă copilărie şi până în momentul publicării volumelor. Viaţa mea a fost o arenă de luptă care continuă şi acum. Poezia rămâne cea mai sinceră formă de exprimare.
M9: Cum este să fiți organizatorul Festivalului Național de interpretare instrumentală ,,Marcel Budală” care se desfășoară anual în orașul Călărași?
Mihai Doloton: Organizarea unui Festival Naţional necesită multă muncă, cunoştinţe în domeniu şi studierea în detalii a vieţii şi activităţii omului de artă căruia i se dedică evenimentul. Deoarece sunt absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călăraşi (specialitate: instruirea muzicală), sunt autorul volumului „Melodii populare pentru acordeon” apărut în 2018, autorului volumului în curs de apariţie „Viaţa şi activitatea lui Marcel Budală” şi sunt Membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, organizarea Festivalului nu a fost pentru mine o etapă dificilă. Evident că o experienţă aparte am dobândit-o participând la Festvaluri Naţionale de Muzică şi Poezie şi fiind chiar şi membrul juriului la diferite Concursuri Naţionale.
,,Am scos de sub tipar sub forma a 41 de creaţii instrumentale pe care le studiază copiii din toată republica.”
M9: Sunteți autorul volumului ,,Melodii populare pentru acordeon” ce va impulsionat să ,,dați viață” acestei opere?
Mihai Doloton: Muzica este pentru mine o viaţă aparte pe care o trăiesc cu bucurie. Profesorul meu de acordeon – Aurel Dima compunea muzică şi eram foarte surprins de melodiile care ieşeau din inima lui. Aceasta pentru mine a fost imbold. Muzica a venit singură, eu doar cu grijă am ,,scris-o” şi am scos de sub tipar sub forma a 41 de creaţii instrumentale pe care le studiază copiii din toată republica.
M9: Și pentru că trăim într-un secol în care până și arta cunoaște o apreciere materială… cum ați descrie procesul de editare a unui volum până acesta vede ,,lumina zilei” și ajunge în mâinile cititorilor?
Mihai Doloton: Este un proces foarte anevoios. Mai întâi o carte trece prin „filtrele” autorului, apoi prin „filtrele” redactorului, apoi prin „filtrele” hermeneuticii literare sau muzicale şi în final prin „filtrele” cititorului. Dacă parcurge toate aceste etape putem vorbi că este o carte de succes. Tot în acest context vreau să vă mărturisesc că am fost responsabil de ediţie a unui volum de poezie (debut) care la Salonul Internaţional de Carte din 2016 a fost premiat cu premiul „Cea mai bună carte a unui autor – elev”. Cartea se intitulează „Bolnav de iubire”, autor – Cristian Andronic. Deci, cunosc foarte bine ce înseamnă să dai viaţă unei cărţi care are de parcurs acest drum lung ca într-un final să ajungă pe masa cititorului.
M9: Conceptul de generație literară este păstrat prin intermediul cenaclurilor și uniunilor de creație. Ce înseamnă pentru un scriitor a fi Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dar și a Uniunii Internaționale de Creație?
Mihai Doloton: Nu este altceva decât o apreciere a muncii pe care am depus-o pe parcursul anilor : cărţi editate, evenimente naţionale şi locale organizate, articole scrise referitor la diverse subiecte, implicarea activă în viaţa şi activitatea cultură din Republica Moldova.
,,..astăzi trebuie să fii complice regimului ca să fii cunoscut.”
M9: Dacă tot am ajuns să discutăm despre mai multe promoții sau generații literare, să facem un pas și către ce se întâmplă astăzi în lumea artistică… ,,Privitor ca la teatru” cum vi se pare că arată acum scena literară?
Mihai Doloton: Din păcate, pe scena literară de astăzi nu poţi urca singur, fiindcă arta nu poate exista în Rep. Moldova de sine stătătoare. Aşa cum în trecut regimul de atunci împiedica exprimarea liberă în artă, astăzi trebuie să fii complice regimului ca să fii cunoscut. Nu poţi câştiga bani din artă, fiindcă monopolul creat (pe alocuri chiar nejustificat) nu poate fi stârpit şi de cele mai multe ori oamenii de creaţie îşi caută un loc de muncă pentru existenţă.
M9: Fiecare scriitor are tabieturile sale… facând abstracție de la tastatura calculatorului… ce ,,culoare” are cerneală cu care scrieți versuri?
Mihai Doloton: Scriitorul are o singură cerneală, cerneala sufletului. Ce poezie izvorăşte din suflet aşa cerneală împrăştie pe tabloul vieţii.
,,Prin aceste festivaluri am reamintit tuturor că avem valori nemuritoare.”
M9: Dumneavoastră ați organizat Festivalul Național de Poezie ,,Leonida Lari”, Concursul Național de Poezie ,,Dor de Bacovia”, Festivalul poeților uitați ,,Dor de Coșbuc”… este acesta un tribut adus artei sau o manifestare poetică?
Mihai Doloton: Aceste evenimente le-am organizat din mai multe motive:
Suntem datori să comemorăm personalităţile notorii ale neamului românesc şi să organizăm evenimente publice de anvergură, nu doar recitaluri, spectacole şi depuneri de flori.
Prin aceste evenimente am dat şansă tinerilor condeieri şi declamatori să se afirme. Mulţi dintre ei au acordat interviuri pentru posturi de Radio sau Televiziune, au apărut în antologiile Festivalului, au început să scrie poezie mai des şi chiar au reuşit să publice cărţi.
Clasicii literaturii române nu trebuie ignoraţi sau scoşi din programa şcolară ceea ce se întâmplă astăzi. Prin aceste festivaluri am reamintit tuturor că avem valori nemuritoare.
M9: Acum lucraţi la vreun volum de versuri?
Mihai Doloton: Lucrez la 3 cărţi acuma. Una dintre ele este şi un volum de versuri care se va numi „Ţara din sicriu”.
M9: Titlul este raportat situaţiei din Republica Moldova?
Mihai Doloton: Titlul sugerează de fapt haosul din întreaga lume inclusiv şi din Republica Moldova, sicriul fiind altă ţară unde oamenii noştri mari au plecat şi au fost uitaţi.
M9: Situaţia la nivel global şi pandemia cu noul Coronavirus a afectat cumva manifestarea dvs. artistică?
Mihai Doloton: Anul 2020 a fost pentru mine unul neobişnuit în care am muncit mai mult de acasă şi am fost nevoit să amân câteva evenimente culturale importante printre care Festivalul Naţional de Poezie „Liviu Damian” dedicat poetului Liviu Damian care ar fi împlinit 85 de ani.
AUTOR: Victoria Surdu