Supranumit și satul pietrarilor, Cosăuți te întâmpină cu un peisaj pitoresc chiar de la intrarea în localitate. Aici se găsesc câteva rezervații naturale de excepție datorită mișcărilor tectonice, care au scos din adâncimi, de la peste 2000 de metri, lava unui vulcan stins și celebra „piatră de Cosăuți”.

Cosăuți este o localitate din raionul Soroca, care are o suprafață de 2,46 km2. Documentar, localitatea este atestată la 17 ianuarie 1517 într-un hrisov semnat de Bogdan al III-lea, dar sursele indirecte arată data de 3 ianuarie 1509. Se spune că piatra de Cosăuţi, reprezintă de fapt sedimentele primelor organisme pluricelulare de pe planetă, acest lucru ne fiind demonstrat nici până în prezent.

Piatra se dă ușor la prelucrat, iar meșterii de aici se întrec în cioplitul sculpturilor, monumentelor, obiectelor ornamentale din piatră. La fel, satul mai este cunoscut prin apa sa tămăduitoare de la „Prestol” – un izvor de pe teritoriul mănăstirii vechi din defileul împădurit al Rezervației peisagistice „Cosăuți”.


Rezervația se află între localitățile Cosăuți și Iorjnița, pe malul Nistrului și ocupă 585 ha în defileul pitoresc din preajma mănăstirii. Este una dintre primele rezervații create la începutul anilor 90 ai sec. XX odată cu extinderea zonei de protecție a pădurii „Stânca-Jeloboc“.

Rezervația conservează peisaje inedite și formațiuni biotice valoroase, are o diversitate de elemente peisagistice proeminente, cum ar fi stâncile, peșterile, râpele, defileurile râulețelor şi multe altele.Totodată, rezervația este una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Soroca datorită amplasării aici a complexului monahal, izvorului „Prestol” cu ape curative, ruinelor fortificațiilor geto-dacice, dar și unor vestigii ale așezării umane din Epoca paleolitică, după cum afirmă istoricii.

Denumirea veche a localității a fost probabil Căsuțe sau Casacinți. Pe vremuri a existat și o altă vatră a satului cu denumirea Urzeni. Legenda zice că, pe timpuri, locuitorii satului Urzeni aveau loturi de pământ pe aici, unde solul era mai fertil. Ei creșteau diferite culturi, pomi fructiferi și, pentru a se adăposti de ploile și vânturile reci, urzenii au început să-și construiască bordeie, colibe, iar mai târziu și căsuțe. Acolo își găseau refugiul și în momentele grele, ferindu-se din calea turcilor, tătarilor, cazacilor și altor dușmani. Numărul căsuțelor creștea și oamenii au prins a spune acestui loc „la căsuțe”. Mai târziu, locuitorii au părăsit satul Urzeni și s-au stabilit în satul nou format, denumirea transformându-se din Căsuțe (Cosacinți) în Cosăuți.

În prezent, satul Cosăuţi e cunoscut în întreaga ţară, pentru raionul Soroca acesta fiind o perlă a cărei valoare nu poate fi estimată.
AUTOR: Stas Cebotari