Adriana Capbătut, o tânără din oraşul Rezina, studentă la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău, a format un grup de persoane pe o reţea de socializare și împreună au organizat o acţiune de caritate. Tânăra și-a propus să găsească şi să ajute zece familii din raion care o duc mai greu, iar magia sărbătorilor de iarnă mai mereu îi ocolește. Cei care s-au implicat au fost doar cercul ei de cunoştinţe, fără să apeleze la oameni de afaceri sau întreprinderi.

„Sunt o persoană sensibilă, mai ales când văd copii sau familii triste. Mereu am ştiut că eu pot şi eu voi reuşi. Simţeam un gol în suflet şi mi-am propus să fac această campanie ca să mă simt mai împlinită. Am primit şi încurajările unui prieten cărui i-am povestit despre ce vreau să fac şi chiar în acea seară emoţionantă pentru mine am făcut primul pas – am format un grup în care am adăugat prietenii mei virtuali. În următoarea zi au apărut şi primele donaţii. Credeam că nu vor fi multe persoane care vor susţine iniţiativa mea, însă, m-am gândid greşit.”, ne spune Adriana.

În grup s-au  mobilizat peste 60 de persoane din Rezina care au donat produse alimentare, haine, jucării, dulciuri, fructe, dar şi alte lucruri necesare. Tânăra povesteşte că majoritatea erau, pentru ea, persoane cunoscute, iar cu alţi membri a făcut cunoştinţă acum. Astfel, prin faptele noastre, se leg şi noi relaţii de prietenie.

Adriana, însoţită de Radu Ojog, un alt tânăr din oraş care i-a fost mereu alături în această perioadă de campanie şi s-a oferit să ajute şi cu transportul personal, au pornit cu coletele pregătite chiar în ziua de Crăciun, pe 7 ianuarie. Emoţiile de bucurie au fost de nedescris, dar cu emoţii deosebite s-a ales şi eroina noastră care dezvăluie în continuare momente destul de sensibile. Cea mai mare susţinere a avut-o din partea familiei – ambii părinţi şi surioara mai mică, toţi au fost implicaţi zi de zi.

„De cele mai multe cadouri a avut parte un bebeluş care încă se află în burtica mamei sale: a avut noroc de  multe hăinuţe mici pentru baby, o cadă pentru băiţă, oliţă, un premergător pentru primii paşi şi chiar un cărucior bun pentru sezonul rece şi calt. Vorbesc de familia Ceban din Cinişeuţi care curând se va bucura de venirea pe lume a celui de-al treilea copil. I-am dorit şi o naştere uşoară. Iar ceilalţi doi copii s-au bucurat de alte daruri.

Eu nu pot să vă redau cu ce bucurie se uitau copiii mici la noi când le aduceam darurile în casă. Imaginaţi-vă că am luat prima hăinuţă să văd dacă este pe mărimea unei fetiţe. Atât de mult i-a plăcut, că nu s-a mai dezbrăcat, era anume pentru ea! N-o să uit prea degrabă bucuria de pe faţa ei.

Iar la o tânără mămică de la Ciorna care îl creşte de una singură pe micuţul Anatol am avut parte de alte emoţii. Acesta nu e copil, e un înger! Cât timp ne-am aflat la ei, micuţul a stat la mine în braţe, cuminte, ţinând în mâini una din jucării”, povesteşte Adriana.

Pentru eroina noastră această acţiune este abia prima. Susţine cu toată încrederea – vor urma şi altele! Deja viseasă să ajungă cu daruri la o casă de copii, dar cel mai mult vrea să se joace cu ei, să-i strângă la piept şi să le prezinte chiar spectacole cu personaje din poveşti.

La celelalte familii Adriana urma să ajungă cu daruri zilele acestea. Este o acţiune de la care trebuie să luăm exemplu. Prin fapte mici, dar venite din suflet, putem face lumea mai bună, iar cei care au cel mai mult de câştigat suntem chiar noi – cei care ştim să dăruim din tot sufletul. Fiţi mai buni, mai sensibili la necazul aproapelui şi semănaţi în această viaţă doar fapte bune de la care veţi culege cele mai frumoase roade.

AUTOR: Andrei Bordian, student, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *