Importanța imunizării în prevenirea diverselor maladii este amintită în această săptămână de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin marcarea anualei săptămâni europene a imunizării. În perioada 20-26 aprilie OMS va emite diverse mesaje către societate cu scopul de a sensibiliza opinia publică privind necesitatea vaccinării pentru protejarea vieții, în special, în această perioadă, când  ne confruntăm cu epidemie la nivel global.

În fiecare an, vaccinurile salvează aproximativ 2 milioane de vieți, dar în același timp, aproximativ 19,4 milioane de copii ratează vaccinurile necesare, lăsându-i vulnerabili la invaliditate și deces din cauza bolilor infecțioase grave se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Prin imunizare, sunt prevenite anual aproximativ trei milioane de decese la nivel global, provocate de boli precum tusea convulsivă, difteria, oreionul, rubeola, hepatita virală B, tuberculoza.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația despre riscurile de răspândire a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare pe teritoriul țării. Și lucrătorii medicali bat alarma asupra cazurilor de refuz și ezitare la vaccinare din partea populației care formează comunități nevaccinate și favorizează răspândirea infecțiilor care pot fi ușor prevenite prin vaccinare. În cele mai multe cazuri acestea sunt persoane care induc motive neîntemeiate de a fi vaccinate.

Totuși, subiectul privind imunizarea obligatorie, mai ales, în rândul copiilor, este unul controversat și trezește numeroase polemici în rândul societății civile. Refuzul de a vaccina copiii vine din experiența negativă a unor părinți. Sunt cunoscute cazuri, când un copil după vaccinare se îmbolnăvește grav, iar, uneori, vaccinul a fost motivul decesului. Medicii de familie, puși în situația dificilă de a contracara avalanșa de informații anti-imunizare, spun că actualmente se lucrează pentru a îmbunătăți dialogul dintre părinți și medicii de familie. Iar pentru a face față ofensivei din mediul online, Centrul național de sănătate publică încearcă, tot pe internet, să combată neîncrederea, publicând expertize semnate de specialiști.

După ameliorarea situației epidemiologiei prin infecția COVID-19 pe teritoriul țării, toți părinții sunt îndemnați să-și revadă urgent vaccinările copiilor conform calendarului de vaccinare, iar în cazul lipsei vaccinărilor să se adreseze la medicul de familie pentru a obține informații despre importanța imunizărilor și ulterior a fi vaccinați.

În același timp, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au descoperit un potențial vaccin împotriva SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează pandemia COVID-19. Prima fază a procesului de testare pe oameni ar putea începe peste câteva luni.

„De obicei, testarea pe pacienți este necesară timp de cel puțin un an și probabil și mai mult. Această situație particulară este diferită de ceea ce am văzut vreodată, așa că nu știm cât va dura procesul de dezvoltare clinică. Revizuirile recent anunțate asupra procedurilor de aprobare sugerează că putem fi în măsură să avansăm mai repede”, a spus  Louis Falo, profesor de dermatologie la Facultatea de Medicină și UPMC din Pittsburgh.

OMS a desemnat 2020 „Anul asistentei și moașei” drept recunoștință pentru efortul depus în asigurarea stabilității sistemului de sănătate. Asistenții medicali și moașele sunt cruciali pentru realizarea acoperirii medicale universale, inclusiv prin administrarea vaccinurilor și furnizarea de informații bazate pe dovezi despre vaccinare, fiind indispensabili pentru programul de imunizări.

AUTOR: Daniela Pascari, stagiară, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *