Când autoritățile din Turcia și-au schimbat modul de raportare al infectărilor zilnice, comunicând toate testele pozitive, au confirmat ceea ce organizațiile medicale și partidele de opoziție suspectaseră de multă vreme: țara se confruntă cu o explozie de cazuri reale care au suprasolicitat sistemul sanitar, scrie Associated Press (AP).
Guvernul de la Ankara a început de săptămâna aceasta să raporteze toate infectările cu coronavirus depistate oficial, și nu doar numărul de pacienți tratați în spital, ridicând astfel numărul total de cazuri zilnice la 30.000.
Noul total al infectărilor zilnice – în jur de 30.000 de cazuri – nu a surprins absolut deloc Asociația Medicală din Turcia, care a avertizat de luni bune că cifrele guvernului ascund gravitatea crizei și că lipsa de transparență contribuie de fapt la creșterea epidemiei.
De fapt, asociația consideră că cifrele reale sunt chiar mai mari – în jur de 50.000 de infectări zilnice. Nicio țară nu poate raporta numărul precis de infectări, din moment ce multe cazuri nesimptomatice rămân nedetectate, dar modul în care Ankara alesese până acum să facă comunicările o plasau într-o falsă zonă de succes, cel puțin în comparație cu Italia, Marea Britanie sau Franța. Asta s-a schimbat brusc miercuri, când numărul de cazuri zilnice a sărit de la 7.400 la 28.300.
În prezent, spitalele țării sunt suprasolicitate, cadrele medicale sunt obosite, iar specialiștii care derulează anchetele epidemiologice fac eforturi serioase pentru a face față situației, spune Sebnem Korur Fincanci, președintele asociației medicale pentru AP.
sursa: libertatea.ro