Obiceiurile în ajun de Crăciun sunt respectate de gospodarii din întreaga țară. Din străbuni, basarabenii nu renunţă la tradiţia de a tăia porcul de Crăciun. Ritualul sacrificării acestui animal aminteşte de jerfele aduse de popoarele vechi: egipteni, greci sau romani, la trecere într-un alt an sau la schimbarea anotimpului.

Din bătrâni se știe că cine nu are carne de porc pe masa de sărbătoare, nu-i va mege anul împrejur. După această povață se conduce și familia Smîntînă din satul Prepelița, raionul Sângerei. În fiecare an, întreaga familie participă la sacrificarea porcului. Ritualul este unul tradițional: gospodarii casei se pregătesc de cu zor pentru tăierea godacului.


 Gheorghe Smîntînă spune că pentru tăierea porcului se pregătește un an de zile. Godacul este cumpărat de mic, îl hrănește bine, îl crește așa cum se cuvine la gospodari, iar în ajunul Crăciunului îl sacrifică.


„Acum va fi curăţirea părului, după îl înegrim ca să-l coacem. Iar pentru a avea carnea un gust deosebit, vom pârli porcul cu paie uscate și ulterior îl spălăm”, a mai precizat Gheorghe Smîntînă.

 
Și cum ritualul sacrificării porcului să treacă fără un păhărel de vin. Băutura este adusă din beci și serivită celor care participă la tăierea animalului.

Gospodarul casei, Gheorghe ne mai spune ca să-i dea un gust și mai bun cărnii, atunci peste porc este turnat și câteva grame de vin.  
 
După ce este prâlit, spălat și gata de tăiat, porcul este încălecat de mai micii casei – o altă tradiție care spune că dacă va fi încălecat godacul de copii, atunci vor avea noroc tot anul.

Între timp, gospodina casei Elena Smîntînă pregătea cele necesare pentru a pune de prima fripturică din carnea de porc. A pus pe foc și mămăliguța, fripturica băgată în cuptor și în câteva minute a fost servită tuturor celor care au participat la sacrificarea porcului.

Mai puțin cunoscut este faptul că tăiatul porcului sau Ignatul este o sărbătoare păgână în care demonismul spiritual este la apogeu. Păstrarea Ignatului până în zilele noastre și tăiatul porcului înainte de Crăciun, chiar dacă a ajuns să fie mai degrabă o tradiție gastronomică, este dovada vie a rezistenței sărbătorilor păgâne în tradițiile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *