Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, cu susținerea Centrului Media BucPress, a presei românești din Ucraina și asociațiilor culturale românești din Ucraina, România și Republica Moldova, anunță o campanie de colectare și donare de cărți, computere pentru școlile românești din regiunea Cernăuți.

Prima etapă a campaniei „Să salvăm școala românească” se va referi la școala nr. 3 din satul Ciudei, (Cornişor), acolo unde junimiștii cernăuțeni și jurnaliștii din zonă au identificat mai multe bariere în calea accesului la educație în limba maternă: criza de cărți în limba română în biblioteca școlară (literatură artistică, crestomații, dicționare, enciclopedii), degradarea tehnică a calculatoarelor, absența de calculatoare în clasele primare etc. În bibliotecă, de exemplu, mai pot fi găsite cărți în grafie chirilică. Acest fapt nu este prielnic pentru dezvoltarea școlii, iar imaginea acestei și altor școli cu limba română de predare din regiunea Cernăuți are doar de suferit.

În acest context, campania de colectare și donare de cărți (noi sau vechi, dar în stare bună) are ca scop să doteze școlile cu limba română de predare din regiunea Cernăuți cu ajutorul eforturilor mediului asociativ, voluntarilor, care nu sunt indiferenți față de soarta învățământului românesc din zonă. Atingerea obiectivelor proiectului va determina sporirea atractivității școlilor românești, consolidarea imaginii lor în ochii părinților elevilor și dezrădăcinarea procesului de închidere, lichidare sau deznaționalizare a instituțiilor de învățământ.

Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți se adresează către presa românească de pretutindeni să contribuire la informarea potențialilor donatori de carte și calculatoare, sponsori și parteneri pentru sprijinirea școlilor românești din Ucraina. În același timp, junimiștii speră într-o colaborare eficientă cu inițiatorii proiectului de succes „Acces la educație: sprijin pentru școlile românești din Ucraina” – Asociația Convergențe Europene și Eurocentrica din București. Or, în comun pot fi obținute rezultate importante.

Este de menționat că prima donație de carte a avut deja loc. Fundația „Emanuil Gojdu” din Sibiu a oferit Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți 70 de cărți pentru susținerea școlii cu predarea în limba română din satul Ciudei, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi. Este un gest încurajator pentru iniţiatorii campaniei, sperând că acest exemplu va fi urmat şi de alţi români sufletişti de pretutindeni.

Alte detalii găsiți pe portalul www.bucpress.eu.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *