La nivel mondial, există o criză acută de antibiotice noi, care face imposibilă lupta cu „ameninţarea” tot mai mare a bacteriilor şi superbacteriilor rezistente la tratamnente de orice tip. Acestea sunt concluziile celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat miercuri, care are în vedere situaţia dezvoltării de antibiotice noi la nivel mondial, scrie portalul gandul.info.

Cele mai multe dintre medicamentele aflate acum în uz sunt variante modificate ale claselor de antibiotice deja existente şi reprezintă soluţii pe termen scurt, avertizează specialiştii OMS, mai scrie sursa citată.

„Rezistenţa la antibiotice este o urgenţă sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în comunicatul de presă publicat de această organizaţie. „Urgent este să se multiplice investiţiile în programele de cercetare şi dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecţiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei”, a adăugat Ghebreyesus.

Dincolo de tuberculoză, OMS a identificat alte 12 clase prioritare de patogeni, unele dintre ele fiind responsabile pentru apariţia unor infecţii comune, cum ar fi pneumonia sau infecţiile tractului urinar. Rezistenţa acestora creşte constant şi reclamă o nevoie urgentă de dezvoltare a unor noi tratamente.

Raportul identifică 51 de noi antibiotice aflate în curs de dezvoltare, însă numai opt dintre ele sunt considerate suficient de bune pentru a aduce o plusvaloare arsenalului de antibiotice existent, în prezent, la nivel mondial.

Lipsa de antibiotice potrivite pentru aceste infecţii poate conduce la o creştere a mortalităţii cauzate de infecţii care, în mod normal, ar putea fi tratate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *