Noutăți în sistemul medical din Republica Moldova. Copiii în vârstă de până la 18 ani vor beneficia de tratament compensat sau gratuit. Iar rețetele vor putea fi prescrise și de pediatru, nu doar de medicul de familie. Modificările au fost anunțate de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, la emisiunea “Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

RUXANDA GLAVAN, ministrul Sănătății

Astăzi copiii care beneficiază de tratamente gratuite sunt de la vârsta de 0-5 ani, noi urmează să lărgim până la 18 ani! Dreptul de a prescrie medicamente compensate îl va avea nu doar medicul de familie, ci și medicul pediatru! Ceea ce înseamnă că ne propunem să avem un acces mai rapid a familiilor cu copii prin intermediul medicului pediatru.

O altă noutate în domeniul medical este funcționarea, de la 1 octombrie, a unui sistem de tratament care nu necesită internarea.

RUXANDA GLAVAN, ministrul Sănătății

Această noțiune candva a existat și a funcționat, pe o perioadă a fost anulată. De pe 1 octombrie, pentru anumite tipuri de diagnostic, care nu sunt complicate și care astăzi, pacienții, atât copii, cât și adulți merg în spitale și uneori solicită spitalizare, de fapt să o poată face în centrele de sănătate sau policlinici – pe principiul staționar de zi. Dimineața ai venit, ai primit tratamentul și ți s-a prescris o rețetă compensată, ai mergi la farmacie. Este adevărat că nu vom putea compensa 100 %, dar în medie 70 % din costul medicamentului va putea fi compensat. În așa mod să le oferim tuturor pacienților care au nevoie de tratamente de acces la acest tratament. 

Deciziile vor fi aprobate mâine, de consiliul pentru medicamentele compensate.

Liviu Damian // radionunta.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *