Duma de Stat de la Moscova a adoptat în unanimitate, cu votul a 386 de deputaţi prezenţi la şedinţa în plen, o declaraţie cu privire la „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”, scrie adevarul.ro.

„În ultimele zile au avut loc probleme care ameninţă să destabilizeze situaţia regiunii în care locuiesc 200.000 de cetăţeni ai Rusiei. Dacă acolo situaţia va exploda, noi nu vom putea sta deoparte”, a declarat în cadrul şedinţei în plen a Legislativului rus deputatul Leonid Kalaşnikov, preşedinte al Comitetului pentru relaţiile cu CSI, scrie ziarul Dumei de Stat de la Moscova, citat de Adevărul. Parlamentarul rus a amintit că textul declaraţiei respective a fost formulat în rezultatul unei mese rotunde în Comitetul Dumei de Stat pentru relaţiile cu CSI, unde au participat așa-numiții conducători ai Transnistriei, reprezentanţii Republicii Moldova şi mai mulţi experţi ruşi.

„Sensul acestui document se rezumă la două probleme: Este o adresare către autorităţile Republicii Moldova şi ale Ucrainei de a renunţa la orice formă de presiune asupra Transnistriei, să renunţe la acţiuni ce ar duce la crearea unei blocade în jurul regiunii. De asemenea, ne adresăm părţilor din formatul de negocieri „5+2” ca, în timpul cel mai apropiat, să organizeze o rundă de negocieri pe platforma OSCE”, a subliniat deputatul Dumei de Stat.

Un alt deputat al formaţiunii Rusia Unită, cel mai important partid de la Moscova, Constantin Zatulin, a precizat că „formula viitorului Republicii Moldova depinde de compromisul cu Transnistria. Dacă acest compromis nu va fi atins, atunci viitorul Moldovei este sub semnul întrebării. Moldova se va transforma ireversibil în parte a României, în caz că nu va găsi numitor comun cu Transnistria. Însă căutarea acestui compromis prin instalarea de posturi vamale comune (moldo-ucrainene pe segmentul frontierei cu Transnsitria) este un drum greşit, iar noi trebuie să spunem ferm asta”, a mai declarat oficialul rus.

De cealaltă parte, Chișinăul îşi exprimă regretul şi nedumerirea în legătură cu adoptarea declaraţiei Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. Autoritățile de la noi mai spun că declaraţia Moscovei „conţine o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti, menite să inducă opinia publică în eroare şi să provoace noi tensiuni”.

Mai pe larg la acest subiect citiți pe adevarul.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *