Cel puțin șase universități din Federația Rusă susțin Guvernul rus, care refuză plata despăgubirilor pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, decizie impusă de CEDO, anunță asociația “Promo-LEX”.

Autoritățile moscovie au prezentat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei un memoriu pe marginea cauzei Catan și alții, prin care CEDO a constatat violarea dreptului la educația a celor 170 de reclamanți, elevi și părinți din școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Documentul conține concluziile elaborate urmare a unei dezbateri, care a avut loc în luna ianuarie la Moscova, cu participarea reprezentanților unor universități de top din Federația Rusă, printre care: Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova sub egida Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei, Universitatea de Stat din Moscova “M.V. Lomonosov”Universitatea de Stat din Rusia “Drujba Narodov”Academia Juridică de Stat “O. E. Kutafin”din Moscova, Universitatea Federală Kazan și Universitatea de Stat din Novosibirsk.

Decizia CEDO este nejustificată și a ignorat principiile fundamentale ale dreptului internațional și este menționat faptul că Hotărârea va rămâne neexecutată, mai arat documentul. Participanții la masa rotundă au înaintat pretenții asupra capacităților profesionale ale judecătorilor și modului selectare și numire a acestora.

Pe acest caz, asociația “Promo-LEX” intenționează desfășurarea unor dezbateri publice cu mediul academic la începutul lunii aprilie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *