Reprezentanții comunității românești din Cernăuți au prezentat autorităților ucrainene lista de probleme în sfera învățământului cu care se confruntă românii din regiune, titrează portalul InfoPrut.ro.

Printre problemele menționate de liderii asociațiilor româneşti din regiune se află reducerea numărului de şcoli cu limba română de predare, lipsa de manuale pentru elevi, calitatea proastă a traducerilor testelor pentru evaluarea finală a cunoştințelor elevilor în preajma admiterii la universități, necesitatea deschiderii unei grupe suplimentare pentru copiii vorbitori de limba română la Grădinița de copii nr. 1 din Cernăuți.

Alexandrina Cernov, directoarea Editurii „Alexandru cel Bun”, membrul de onoare al Academiei Române, a atras atenția conducerii regiunii, dar şi a rectorului Universității Naționale din Cernăuți asupra necesității deschiderii unei facultăți pedagogice cu predare în limba română, ceea ce va garanta însuşirea terminologiei specializate în limba română de către absolvenții universității din Cernăuți – viitori profesori în şcolile cu limba română de predare.

La rândul său, guvernatorul regiunii a promis să studieze în detalii cerințele etnicilor români din Cernăuți. Părțile au convenit să transforme întâlnirea dedicată problemelor din sfera învățământului într-o conferință care să se desfăşoare în mod regulat.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *