România şi Republica Moldova fac front comun pentru promovarea turismului. În acest context, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, Corina Martin, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), la Chişinău, titrează portalul ropressonline.ro.
O soluţie viabilă în privinţa deficitului de forţă de muncă, una din problemele de actualitate cu care se confruntă ţara noastră, ar fi parteneriatele între şcolile şi universităţile de turism din Republica Moldova şi organizaţiile de turism din România.
Concret, dacă şcolile profesionale din ţara vecină ar încheia astfel de parteneriate cu hotelierii din România, studenţii moldoveni ar putea face practică în ţara noastră, urmând ca apoi să îşi găsească mult mai uşor un loc de muncă în industria Horeca.
“Am abordat, de asemenea, importanţa colaborării între operatorii de turism români şi moldoveni, pentru organizarea, promovarea şi punerea în vânzare a unor Circuite turistice comune, “Vacanţă în România şi Moldova”, astfel încât ambele ţări să atragă mai uşor mai mulţi turişti străini. Consider că printr-o continuă comunicare şi o strategie comună de promovare am putea atrage mai multi turişti străini, împreună.”, declară CORINA MARTIN, preşedinte FAPT
Şi nu în ultimul rând, oficialii români le-au prezentat omologilor în turism din Republica Moldova strategia pe care au mizat în turismul românesc. Constituirea asociaţiilor de dezvoltare şi promovare a turismului în parteneriat public-privat, alături de consiliile judeţene, primării, agenţii de turism, cât şi unităţile de cazare.
“Un sistem pe care Federaţia noastră de Promovare Turistică din România (FAPT) îl va pune la dispoziţia autorităţilor locale din Moldova, pentru ca şi agenţiile de turism din România să primească mai uşor informaţii despre cazare, masă, trasee turistice şi atracţii în Republica Moldova, iar agenţiile de turism de acolo să includă mai mult în ofertele lor destinaţii de vacanţă din România către turiştii moldoveni.”, completează CORINA MARTIN, preşedinte FAPT
În concluzie, se preconizează o mult mai strânsă legătură şi colaborare între autorităţile de specialitate din România şi reprezentanţii în turism de peste Prut, scopul principal fiind acelaşi: o promovare cât mai eficientă a turismului din cele două ţări vecine.