Temperaturile scăzute din ultimele nopţi lovesc dur viitoarea roadă a unor specii de pomi fructiferi. Cel mai afectaţi sunt caişii, care fiind în floare, deja, a avut de suferit în proporţie de 50 la sută, spun pomicultorii. Şi cireşul timpuriu care îşi va deschide mugurii în următoarele zile ar putea simţi amprenta temperaturilor negative. În noaptea de luni şi marţi meteorologii prognozează îngheţuri de până la minus şase grade, iar hoterticultorii sunt îndemnaţi de specialiştii să i-a anumite măsuri pentru a-şi proteja livezile.

NICOLAE APOSTOL, pomicultor

Deja caisul a fost afectat în proporţie de 50 la sută, când au fost -5 pe timp de noapte, cireşul, soiurile timpurii au fost afectate în jur de 20%. Cel mai mult ne este teamă de cais.

Dacă în următoarele nopţi temperaturile negative se vor menţine, atunci caisul ar putea fi afectat chiar în proporţie de 80-90%.

NICOLAE APOSTOL, pomicultor

La temperatura de -2, -3 grade poate cumva să scapăm, o să încercăm să mai facem, să ridicăm temperatura măcar cu un grad doi, cu fum. Încercăm să protejăm, dar mai este şi altă posibilitate, dacă întâmplator vor fi precipitaţii în timpul îngheţului, posibil să ajute pentru că gheaţa ţine temperatura.

Potrivit pomicultorilor, în Republica Moldova nu sunt utilaje performante care ar putea proteja pomii de îngheţ. În aceste condiţii, specialiştii propun măsurile clasice pentru reducerea impactului asupra livezilor – fumigaţia, ventilarea artificială şi irigarea prin aspersiune.

AUTOR: Vitalie Guţu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *