Produsul mândriei naționale – Vinul Moldovei este tot mai apreciat peste hotare. O demonstrează numărul dublu de medalii, pe care vinurile noastre le-au obținut anul trecut la concursurile internaționale. Succesul se datorează calității înalte, dar și soiurilor autohtone de struguri care poartă amprenta „terroir”-ului local și din care vinificatorii din țară obțin licori savuroase. Vinurile produse din soiurile moldovenești au stârnit admirația consumatorilor de peste hotare, fapt pentru care experții străini sunt convinși că pentru a-și afirma autenticitatea pe plan mondial, Moldova trebuie să pună accent pe soiurile locale.

În cadrul campaniei „ReVin cu drag”, Oficiul Național al Viei și Vinului promovează vinăriile din țară și Vinul Moldovei, produs inclusiv din soiuri autohtone. Cramele își cuceresc vizitatorii prin cupaje curajoase, din soiuri autohtone, vinuri monosoi sau, în unele cazuri, mai rar întâlnite. Înainte de a porni la drum, pentru a explora destinațiile din țară, descoperă  specificul soiurilor de struguri autohtone de calitate –„materia primă de aur” în producerea celor mai expresive vinuri.

În Republica Moldova, sunt plantate 1408 hectare cu soiuri autohtone, iar printre acestea se numără:

La fel, te întreg teritoriul Republicii Moldova sunt plantate suprafețe cu soiuri indigene, de selecție nouă rezistente, din care sunt produse vinuri de calitate înaltă. Printre acestea se numără:

Pentru a afla specificul vinăriilor din țară, despre micile afaceri vinicole de familie, dar și cramele care urmează să-și deschidă ușile în această vară, urmărește pagina de Facebook Wine of Moldova. Descoperă galerii vinicole subterane, beciuri care găzduiesc colecții celebre de vinuri, chateau-uri cu istorii fascinante, restaurante cu specific local și bucătăria tradițională. Fiecare dintre ele are la bază produsul mândriei naționale – Vinul Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *