Crearea Consiliului preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, construcţia unui pod peste Nistru şi trecerea frontierei moldo-ucrainene doar în baza buletinului de identitate. Sunt principalele subiecte la care au convenit, la Kiev, preşedinţii Maia Sandu şi Volodimir Zelenski.

Securitatea regională, în contextul conflictului din estul Ucrainei şi a diferendului transnistren, a fost şi ea cap de afiş pe agenda preşedinţilor Sandu şi Zelenski.

„Am convenit cu dl preşedinte să aducem relaţiile dintre ţările noastre la un alt nivel. Cel de parteneriat strategic. Am decis să constituim consiliul preşedinţilor RM şi Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt„, a declarat Maia Sandu.

În timpul întrevederii Zelenskii – Sandu a fost discutată problema utilizării rezonabile a apelor râului Nistru şi necesitatea diversificării surselor de energie. Cap de afiş a fost şi problema securităţii regionale în contextul separatismului existent în ambele state.

La Kiev a fost decisă şi dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chişinău-Soroca-Yampil-Kiev, precum şi facilitarea accesului cetăţenilor în Ucraina şi respectiv Republica Moldova. O prioritate a mandatelor celor 2 preşedinţi este şi construcţia unui pod peste Nistru.

Vizita preşedintelui Maia Sandu la Kiev a început cu depuneri de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut şi la Memorialul victimelor Holodomorului. De asemenea, preşedintele Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele Radei Supreme şi cu premierul Ucrainei. În timpul vizitei sale oficiale la Kiev, preşedintele Sandu a anunţat poziţia oficială a Republicii Moldova privind susţinerea necondiţionată a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

sursa: tvrmoldova.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *