Suntem restanţieri la capitolul protecţiei aerului. Zilnic ne umplem plămânii cu gazele toxice emanate de transportul învechit. Ne îmbolnăvim și murim din cauza aerului poluat. Bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii și afecţiuni ale aparatului reproductiv – sunt doar câteva dintre consecinţele aerului poluat, notează jurnalista Lilia Curchi pentru revista NATURA.
Republica Moldova întârzie să îndeplinească angajamentele asumate prin Acordul de Asociere, unde pentru protecţia mediului, inclusiv a aerului, se cer măsuri drastice.
Cu toate acestea, proaspeţii legiuitori moldoveni s-au gândit că aerul pe care-l respirăm este prea curat, așa că vor să mărească pragul la importul autovehiculelor vechi.
La sfârșitul lunii iulie curent, un grup de deputaţi PSRM și ai blocului ACUM au propus să fie modificat Codul vamal, al transportu lui rutier și legea privind introducerea și scoaterea bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre majorarea termenului de exploatare la importul autobuzelor cu o capacitate mai mare de 20 de persoane de la 10 ani, cum este în prezent, la 15 ani. Totodată, în cazul unităţilor de transport cu mai puţin de 20 locuri, vechimea mașinii importate ar putea crește de la 7 la 10 ani.
Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Oleg Lipskii, Alexandru Jolnaci, Dumitru Alaiba și Petru Frunze. Deputaţii cu ideea susţin că proiectul va duce la înnoirea parcului de autobuze, dar și la ridicarea nivelului de securitate a transportului de pasageri și la îmbunătăţirea nivelului serviciilor acordate. Cât despre impactul de mediu, este practic ignorat. Găsim doar faptul că prin lege va fi interzisă activitatea autocarelor cu termenul de exploatare mai mare de 25 ani, or, acestea ar fi în majoritate cele care poluează mediul și prezintă un pericol pentru călători. Iniţiativa legislativă a fost întâmpinată „în furci” de către ecologiști. Mai multe de treizeci de organizaţii neguvernamentale au semnat o Declaraţie prin care se exprimă cu vehemenţă împotriva adoptării proiectului legii în redacţia în care este înaintată de către autori.
Detalii citiţi pe NATURA.
AUTOR: Lilia Curchi