Premieră absolută pentru medicina din Republica Moldova. Patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din Chişinău. Au fost operat patru oameni cu malformații cardiace congenitale (înnăscute). Astfel de intervenții chirurgicale se fac mai rar, deoarece majoritatea se operează la vârste fragede (3-5 ani), iar două dintre cazurile operate, inclusiv se întâlnesc foarte rar.

În premieră pentru Republica Moldova, a fost operată o pacientă de 23 de ani cu o anomalie rară de arteră coronară, și anume artera coronară stângă, care își avea originea de la artera pulmonară, pe când în mod normal această arteră își are originea din aortă. De asemenea, a fost operat un tânăr de 33 de ani, aflat în stare gravă, în fază terminală. Acum câțiva ani, el a apelat la clinici din Moscova și Kiev, însă i-a fost refuzată intervenția chirurgicală.

Intervenţiile chirurgicale au fost realizate de: Aureliu Batrânac, director medical, chirurg cardiovascular, Afksendiyos Kalangos, prof. chirurg cardiovascular, Grecia şi Andrian Rotaru, chirurg cardiovascular.

Mai multe detalii, în reportajul video de mai jos:

AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *