Regizorul basarabean PAVEL CUZUIOC a terminat, de curând, primul său documentar de lungmetraj cu titlul Secondo Me, care a avut premiera internațională în luna august, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Filmul se concentrează pe vieţile unor oameni obişnuiţi, pe emoţiile şi grijile lor şi modul în care trecerea timpului îi afectează. Urmează un nou documentar care face parte din trilogia Oamenii care practică meseriile neobservate și dezvoltarea unui proiect de film de ficțiune de lungmetraj, povesteșe basarabeanul pentru portalul alistmagazine.ro

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978, în Republica Moldova. Studiază Dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film la Academia de Film din Viena. Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar.

Scurtmetrajul de ficțiune RAISA este o producție care i-a adus lui Pavel Cuzuioc succesul. ISTORIA filmului PE SCURT: Republica Moldova. Într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța că va găsi ceva care să-i schimbe viața. O stație de autobuz. O călătorie lungă. O călătorie spre necunoscut. RAISA e o perspectiva intimă și emoționantă asupra unui moment crucial din viața unui supraviețuitor. Este, mai mult de atât, un film care atinge suflete. Un film care a adunat până acum peste 20 de selecții la festivaluri internaționale, o performanță. În luna iulie filmul lui Pavel Cuzuioc a fost selecționat și în  competițiile Festivalului Partie(s) de Campagne 2016 (Nevers, Franța, 13-17 iulie 2016), Festivalului Internațional de film de la Burgas (Bulgaria, 22-28 iulie 2016), Festivalul Internațional de Scurtmetraj CINE EAST 2016 (Berlin, Germania 29-30  iulie 2016). În luna august filmul a mers în festivalurile de film din Brazilia și Kosovo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *