Oficiali politici din statele europene s-au exprimat pe larg pe marginea referendumului din Grecia, încheiat cu victoria zdrobitoare a taberei care se opune propunerilor creditorilor internaţionali.

Grecia a făcut “un pas spre ieşirea din zona euro”, a apreciat un ministru adjunct rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, relatează Le Monde în pagina electronică. Cu toate acestea, el a afirmat că este prematur să se spună dacă Grecia “va merge până la capătul drumului”.

“O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de şoc pentru Uniunea Europeană”, a continuat el, precizând că se aşteaptă, “în primă fază, la o prăbuşire a euro în faţa dolarului, dar nu în manieră catastrofală”.

O reacţie dură a venit din partea Berlinului. Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a denunţat referendumul organizat în Grecia, apreciind că premierul grec Alexis Tsipras a “aneantizat ultima pasarelă prin care un compromis ar fi putut fi găsit”. Noi negocieri sunt “greu de imaginat”, deoarece Tsipras “a tăiat ultimele punţi” dintre Grecia şi Europa, a continuat oficialul neamț, potrivit Mediafax.

În schimb, preşedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut europenilor să-şi arate “solidaritatea” faţă de Grecia, care “face parte din Europa”. De asemenea, el le-a cerut liderilor greci să de dovadă de acelaşi spirit. Şeful statului italian a apreciat că decizia cetăţenilor greci trebuie tratată cu “respect”.  Uniunea Europeană are nevoie de “scenarii inedite, care să le ceară tuturor un simţ al responsabilităţii, o viziune pe termen lung şi strategică”, a subliniat el. Zona euro “este în măsură să facă faţă unei crize de încredere şi unor eventuale atacuri speculative”, dă asigurări un comunicat al Ministerului italian al Economiei şi Finanţelor.

Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea primelor rezultate parţiale care indică o victorie a taberei “nu” în referendumul din Grecia, apreciind că “democraţia a câştigat” în această ţară.

“Respirăm bucurie la sediul Syriza”, a afirmat la rândul său Rafael Mayoral, un alt lider al Podemos, prezent în Grecia.

În schimb, potrivit El Pais, premierul spaniol Mariano Rajoy a convocat de urgenţă, pentru luni dimineaţă, Comisia pentru Afaceri Economice.

Angela Merkel și Francois Hollande vor avea luni, la Paris, o întâlnire pentru a evalua consecințele referendumului din Grecia. Întâlnirea de la Elysee ”se înscrie în cadrul cooperării permanente dintre Franța și Germania pentru a contribui la o soluție durabilă în Grecia”, se precizează într-un comunicat transmis de Președinția franceză, scrie Agerpres.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *