La Muzeul Național de Istorie a Moldovei se desfășoară cea de-a patra expoziție ,,World Press Photo”, ediția 2020. Tematica acestei expoziții a fost selectată de un juriu de 17 profesioniști din întreaga lume. Subiectele sunt următoarele: protestele și rolul tinerilor în promovarea schimbării, problemele contemporane, problemele de mediu și altele.Evenimentul este organizat la Chișinău de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Regatului Ţărilor de Jos.

Doritorii și amatorii de artă sunt bineveniți la muzeu, pentru a afla adevăratele istorii și pentru a pătrunde în esența subiectului abordat din spatele fotografiilor ce au marcat anul trecut.

Studentul Ion Borșci, despre emoțiile și impresiile în urma vizitei la expoziție: ,,Am fost pentru prima oară la expoziția dată și mi-am făcut impresia că expoziția este prezentarea unei realități. Impresia mea a fost foarte variabilă, dar mereu a rezonat cu ce am văzut acolo, unele momente au fost colore, altele alb și negru. În calitate de fotograf am fost impresionat atât de calitate, cât și de istoria puternică a acestora. În această expoziția au fost și cadre mai puțin plăcute și la un moment dat m-am prins la
idea că îmi place, îmi place că nu văd fotoshop, nu văd ochelari roz în ele. Văd realitate fie ea bună sau rea asta e realitatea în care mă aflu. Pe cât
de variabile au fost mesajele pe atât de minunate au fost rezultatele.”


Concursul anual de fotografie premiază fotografi din întreaga lume pentru cele mai bune imagini care au contribuit la dezvoltarea jurnalismului vizual în ultimul an. În competiţie participă fotografi profesionişti, fotoreporteri şi fotografi documentarişti.


Studenta Aneta Popov ne vorbește despre impresiile ce i-au creat lucrările plasate: ,,Expoziția dată mi-a plăcut foarte mult prin faptul că transmite multe emoții și mai multe emoții de astea ce te sensibilizează, te face să înțelegi că altora nu le este atât de bine cum îți este ție, și alții întâlnesc suferințe. M-a impresionat foarte tare că fotografiile redau realitățile din alte țări, ale altor oameni, pe care noi nu le cunoaștem, mi-a plăcut deasemenea faptul că fotografii reușesc totuși să prindă emoțiile oamenilor, oameni care plâng, oameni care zâmbesc, oameni care râd, cumva le-a reușit să exprime emoțiile prin fotografie. Eu cred că mesajul expoziției
este că fotografia este în stare să transmită, uneori, mai multe sentimente decât un reportaj sau o știre. De asemenea, fotografiile de la expoziția dată arată realitatea dură în care trăiesc alții, una diferită față de cea a noastră. Prin urmare, noi, cei care trăim în pace și în bunăstare ar trebui să fim mulțumiți că nu ne este mai rău.”


Expoziţia, care reuneşte cele mai bune lucrări realizate în anul 2019, a fost lansată pe 18 noiembrie în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. La inaugurare acesteia au participat ambasadori acreditaţi la Chişinău, parteneri ai CJI, jurnalişti, fiind asigurați cu măști de protecție și dezinfectant în contextul noului virus COVID-19.

Angajata Centrului Media pentru Tineri, Mădălina Grosu și-a exprimat următoarele gânduri: ,,Expoziția m-a impresionat prin realismul și în același timp simbolismul ei. Totul este atât de bine conturat, de parcă când privești fotografiile date te vezi pe tine și simți tot ce simt oamenii captați în aceste fotografii.”


Expoziția World Press Photo poate fi vizitată până pe data de 9 decembrie la
Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

AUTOR: Ludmila Hițiuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *