A plecat din Moldova pe când avea doar 10 ani. Se consideră fiul acelui milion de moldoveni care au decis să-și ia viața în propriile mâini și să-și croiască viitorul departe de baștină. Chiar și așa, Nicolae Galea – tânărul moldovean, angajat, astăzi, în Guvernul italian – nu uită de rădăcini și de compatrioții lui din Moldova. Își dorește să-i ajute cu expertiza pe care o deține și îi îndeamnă să fie cât mai vocali în apărarea drepturilor lor. Cum se vede Moldova la mii de kilometri, ne-a spus într-un interviu pentru radionunta.com, Nicolae Galea. 

colaj foto: radionunta.com

M9: De când eşti în Italia şi în ce oraş locuieşti?

Nicolae Galea: Sunt în Italia pentru că sunt fiul acelui milion de moldoveni care au decis să plece de acasă, să-și găsească averea în altă parte. Locuiesc în Italia pentru că tot ce am este aici, familia, familia mea, lucru, prieteni, și a devenit casa mea. Traiesc la Roma, înainte locuiam în Vicenza.

M9: Povesteşte-ne cum ai ajuns în Italia?

Nicolae Galea: După șapte ani de birocrație italiană, părinții mei făcuseră în sfârșit documentele care să aducă pe mine și pe fratele meu în Italia. Îmi amintesc încă acele curse în Chișinău ca să facem viza și mai ales când am ajuns în Italia, pe 2 iulie 2009. Încă păstrez o copie a ștampilei respective. Momente pe care nu le poți uita niciodată.

arhivă persoală

M9: Ce ai absolvit şi ce faci în prezent (studii/serviciu)?

Nicolae Galea: Am făcut un institut tehnic, dacă am vorbi în termenii din Republica Moldova, atunci acest lucru ar fi 12 clase, Nu am continuat cu universitatea. Am lucrat doi ani la Parlamentul italian, acum de câteva luni lucrez cu ministrul pentru familie și pentru șanse egale. Sunt responsabil pentru social media.

M9: Care sunt pasiunile tale?

Nicolae Galea: Cea mai importantă este mâncarea, îmi place să gătesc și, evident, să mănânc! Îmi place mult să călătoresc, de îndată ce pot pleca într-o călătorie, am un câine în vârstă de 11 ani pe care îl iubesc mult.

arhivă personală

M9: Dacă ne referim la politică. De ce te-a atras mereu politica? Cu ce te-a sedus?

Nicolae Galea: Este ceva care vine din interior, am crescut cu această pasiune, îmi place politica, îmi place să vorbesc cu oamenii, să discut despre probleme și evenimente actuale. Am fost sedus de faptul că un om politic are puterea de a decide, dacă esti ales, ai puterea de a ajuta acei cetățeni, de a-i reprezenta. Ca poti face țara ta mai bună.

arhivă personală

M9: Ce înseamnă pentru tine să fii politician de calitate?

Nicolae Galea: Trei lucruri: dosar penal curat, sincer, aproape de oameni.

M9: Ce experiență ai în viața politică italiană?

Nicolae Galea: Am militat câțiva ani în partidul democrat italian, din 2019 sunt membru al partiduli Italia Viva, partid fondat de fostul premier italian Matteo Renzi. Totuși mă consider de centru, sunt un liberal-democrat.

arhivă personală

M9: Care este diferenţa între politicienii din Moldova şi cei din Italia?

Nicolae Galea: Există diferențe enorme, instituțiile statului nu se amestecă în politică, cu politicienii, președintele republicii este Independent și nu lasă declarații pro un anumit partid, puterea legislativă este total separată. Politicienii știu să vorbească la TV, nu ca în Moldova.

M9: Ce ar trebui să facă Moldova pentru a avea o clasă politică în care oamenii atât de acasă, cât şi din diaspora să aibă încredere în ea?

Nicolae Galea: Trei lucruri: reforma justiției, lupta împotriva corupției și intrarea în Europa. Ceea ce a început să facă Maia Sandu este foarte bun, sunt miniștri ai diasporei, spre exemplu.

M9: Peste zece ani, unde te vezi activând?

Nicolae Galea: Mi-ar place să ajut Moldova. Nimeni nu m-a contactat vreodată, nu toti dar o parte de moldoveni nu recunosc meritele unui persoane și sunt adeseaori invidiosi.

M9: Te-ai întoarce în Moldova?

Nicolae Galea: Să aduc un ajutor statului ca cetățean al disporei – da. Să trăiesc permanent – nu stiu.

M9: Ce mesaj ai pentru cetăţenii din Republica Moldova?

Nicolae Galea: Cereți să vă fie respectate drepturile, votați politicieni cinstiți, protestați dacă este nevoie, este un drept constituțional. Informți-vă corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *