Provocările la care face față Republica Moldova în procesul de integrare europeană, evoluțiile în asigurarea securității regionale și impactul acestora asupra securității țării au fost principalele subiecte discutate de Președintele Parlamentului Andrian Candu cu masteranzii Colegiului Regal pentru Studii de Apărare de la Londra, Marea Britanie.

Discuțiile au mai vizat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum și determinarea autorităților de a implementa agenda de reforme prioritare asumate față de cetățeni și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, transmite serviciul de presă al Parlamentului.

Speaker-ul s-a referit și la prioritățile legislative pentru următoarea perioadă, care includ consolidarea sistemului financiar-bancar al țării, lupta cu corupția, precum și continuarea reformelor în justiție. În context, Andrian Candu a subliniat că respectivele priorități se regăsesc și în Foaia de parcurs privind agenda prioritară de reforme, care presupune sincronizarea agendelor Parlamentului și Guvernului pentru a implementa acțiunile prevăzute până la sfârșitul lunii iulie. Totodată, Speakerul a reiterat importanța continuării discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional și semnarea unui nou program cu FMI.

La rândul lor, experții de la Colegiul Regal pentru Studii de Apărare de la Londra s-au arătat interesați de acțiunile întreprinse de autorități în asigurarea securității energetice a țării, lupta cu corupția și situația din regiunea transnistreană.

Delegația Colegiului Regal pentru Studii de Apărare de la Londra este formată din experți militari și civili din Marea Britanie, Liban, Nigeria, Oman, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Pakistan, Afganistan, Nepal, Bangladesh, Japonia. Colegiul Regal pentru Studii de Apărare de la Londra este o instituție de renume mondial, care pregătește analiști, gânditori strategici și lideri.

AUTOR: Elena Zaharia, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *